Melomys rubicola går nu troligen bara att beskåda på redan tagna fotografier såsom detta. Foto: State of Queensland

Australisk råtta första däggdjuret att slås ut av global uppvärmning

Uppdaterad
Publicerad

En art av råtta på en korallö utanför Australien är troligen det första däggdjursoffret för den globala uppvärmning orsakad av människor. Stigande havsnivåer förmodas ligga bakom artens utdöende.

Den av människan orsakade globala uppvärmningen har nu troligtvis orsakat det första utdöendet av en däggdjursart.

Melomys rubicola, ett råttdjur från Oceanien, har i en ny rapport från universitet i Queensland nu bekräftats vara ”troligen utdöd”, skriver the Guardian.

Enda däggdjuret i barriärrevet

Arten fanns bara på en enda plats i världen, den lilla korallön Bramble Cay, på 36.000 kvadratmeter, mellan Australien och Papua Nya Guniea. Detta gjorde den till det enda däggdjuret inhemskt till det stora barriärrevet.

Sist en individ av arten syntes till och kunde dokumenteras var 2009. 2014 inleddes ett större sökprojekt efter arten, men alltså utan resultat.

Utdöendet anses bero på stigande havsnivåer, som ska ha utplånat råttorna och förstört deras naturliga hemvist.

Toppen av isberget

Ett minimalt hopp finns dock för arten. Forskare har en teori om att några individer kan ha lyckats ta sig ombord på flytande bråte eller växter och tagit sig till närliggande Papua Nya Guinea. Fler sökinsatser ska nu sättas in där.

John White, en australisk ekolog som inte har varit inblandad i studien, säger att den troliga utrotningen av Melomys rubicola sannolikt bara är toppen av ett isberg.

– Jag är helt säker på att vi kommer att förlora fler arter i takt med det ökade trycket från klimatförändringarna. Arter inhemska till små, lågt liggande öar eller med specifika miljöbehov kommer troligen att försvinna först, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.