När Axel var 14 år blev han påkörd av en bil när han cyklade till en kompis i Lidköping. Han blev svårt skadad och fördes till Sahlgrenska sjukhuset i ambulans.
– Vi förstod snabbt att han inte skulle klara sig och dagen efter fick vi frågan om donation, säger Malin Tidblom som är Axels mamma.
Axel hade tagit beslut om donation
Några månader tidigare hade Axel hemma vid middagsbordet berättat att han skulle vilja donera sina organ om han dog i en olycka. För just den dagen hade han haft en lektion om organdonation i skolan och det fick honom att börja tänka på hur han själv såg på donation.
– Om vi inte hade känt till hans vilja skulle det ha varit jättesvårt att ta beslut om organdonation. Vi var i chock. Nu gjorde han det enkelt för oss. Nu uppmanar jag alla att prata med sina närstående om huruvida de vill donera sina organ eller inte, säger Malin Tidblom
Sjukvårdspersonalen tog sig tid att ta hand om Axels föräldrar, storebror och morföräldrar. De förklarade vad som hade hänt Axel, och vad som skulle hända vid organdonationen.
Såg levande ut
Axel blev dödförklarad när det inte längre fanns någon aktivitet i hans hjärna och då tog familjen avsked.
– När vi lämnade honom andades respiratorn åt honom. Han såg så levande ut, berättar Malin Tidblom.
Respiratorns uppgift var att syresätta de organ som nu skulle doneras men Axel var död.
– Det är så absurt att vi miste vår son, och jag skulle göra allt för att få tillbaka honom, men det finns någon slags tröst att han kunde donera sina organ.
Fem organ
Två månader efter att Axel gick bort gjorde familjen Tidblom ett återbesök på Sahlgrenska sjukhuset. De fick då reda på att Axels organ har förlängt livet på fem svårt sjuka personer. En femårig flicka fick Axels hjärta och en tolvårig pojke fick hans lungor.
Här kan du registrera dig till Socialstyrelsens donationsregister.
Se ”Organ på väg” i Vetenskapens värld måndag 20.00 i SVT2 den 23 september och ”Donationen” tisdag 21.00 SVT1 den 24 september, eller redan nu på SVT Play.