Chans för ny norrskensnatt i söder

Uppdaterad
Publicerad

I går förundrades säkert många över det ovanliga fenomenet som syntes på himlen i södra Sverige – ett ovanligt kraftfullt och väl synligt norrsken. I kväll finns chansen på nytt:

– Men tyvärr kommer det vara ganska molnigt utom möjligen i norra Svealand och södra Norrland, säger SVT:s meteorolog Per Stenborg.

Fredagskvällen och -natten var lite speciell i södra Sverige. Tack vare tajming och tur med stjärnklar himmel gick det att skåda norrsken på så vitt skilda platser som Siljansnäs, Visby, Stockholm, Jönköping, Skara, Halmstad och Eslöv. Och säkert på många platser däremellan också.

– Jag såg det vid midnatt precis innan jag skulle lägga mig. Det var ett ovanligt starkt norrsken med mycket rörelse och färger som varierade. Det blev en magisk kväll, säger Christian Bodin som plockade upp sin kamerautrustning för att fånga skenet på film i Mora.

Laddade partiklar

Det spektakulära ljusfenomenet uppstår när laddade partiklar från solen, främst elektroner, når jordens atmosfär där de kolliderar med molekyler och atomer som då också laddas upp. I samband med att dessa sedan återgår till sitt normala tillstånd ger de ifrån sig ljus i olika färger på spektrumet.

För dem längst upp norr är det vardagsmat att se norrsken på himlen (liksom vid sydpolen där det kallas sydsken). Men ju längre bort från polen man kommer, desto ovanligare är det att natthimlen lyses upp av de böljande ljusdraperierna.

Molnen tätnar

De som gick miste om fredagens sällsynta natur-ljusshow har tyvärr bara små möjligheter att revanschera sig. Enligt SVT:s meteorolog Per Stenborg kommer molnen att tätna under lördagen. Och kring midnatt, när norrskenet brukar lysa som starkast, kommer himlen vara mulen över nästan hela landet, både i norr och söder.

– Möjligen kommer himlen vara tillräckligt klar från en sydlig gräns mellan norra Värmland till norra Uppland och upp mot Jämtland/Härjedalen och Medelpad. Längre söderut lär det vara för molnigt för att kunna se norrskenet, även om det finns där bakom molnen.

Solstorm flyttar gränsen

Normalt går den sydliga gränsen för norrskensovalen (eller mer korrekt polarskensovalen) ungefär i höjd med Kiruna. Men i samband med så kallade solstormar, då enorma mängder laddade partiklar kastas ut från solen i något som mest liknar gigantiska eldkvastar, och geomagnetiska stormar uppstår störningar i polarskensovalen. Den kan då förskjutas så att skenet blir synligt betydligt längre söderut.

En geomagnetisk storm på solens yta. Foto: Petar Petrov, AP/TT

De senaste dagarna har ett flertal utbrott skett på solen. Natten till fredagen inträffade ett ovanligt kraftigt som alltså något dygn senare fick minst sagt synliga effekter på natthimlen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.