Obs! Här kommer någonting för den redan inbitne dinosaurieälskaren (eller för den nyfikna allätaren):
Traditionellt har man delat in dinosaurierna i tre olika grupper. I en grupp ingår bland annat den stora köttätande Tyrannosaurus, och de dinosaurier som var en urtidsversion av dagens fåglar.
I en andra grupp ingår växtätare som till exempel Stegosaurus, och i en tredje grupp kolossala växtätare som till exempel Brontosaurus.
Ritar om kartan
Men här uppstår ett litet bekymmer, eftersom man tidigare vet att det finns en fjärde typ av dinosaurie – Herrerasauriderna – vars plats i trädet har varit svårare att avgöra. Den är äldre än alla andra som hittills hittats, men hur den relaterar till de andra dinosaurietyperna är inte helt klart.
Nu presenteras ett förslag av en grupp forskare i tidskriften Nature, som genom avancerade datamodeller har visat hur den fjärde varianten placeras in i en gren för sig, som en nära släkting till Sauropoderna, dit Brontosaurusen hör.
I modellerna matar man in flera hundra olika egenskaper från alla typer av dinosaurier och ger dem ett värde. Ett extra ben i pannan kanske får värde 1, medan inget ben får värde 0, och så vidare.
Därefter tar en dator fram olika tänkbara scenarion om hur släktskapet ser ut, och även om resultaten är befästa med många antagande, har man här kommit fram till att det kan finnas anledning att rita om dinosauriernas släktskap med varandra.
– Det är en extremt intressant hypotes som ligger ganska rätt i tiden, eftersom vi nu börjar hitta fler och fler fossil från äldre dinosaurier, säger Benjamin Kear, kurator på Evolutionsmuseet i Uppsala, med dinosaurier som sitt specialområde
Kanske ännu ett träd om några år
Samtidigt placeras dinosaurier av Tyrannosaurus-typen närmare den växtätande Stegosaurus. Det är på ett sätt naturligt eftersom dessa båda grenar dinosaurier har en typ av utväxter på kroppen som kan liknas vid fjädrar.
– Men det är en hypotes, och andra forskare kan komma att tolka deras modeller på ett annorlunda sätt. Det skulle inte förvåna mig om vi redan om några år kommer ha nya data som gör att dinosauriernas livsträd kan ritas upp på ett annorlunda sätt i takt med att vi hittar fler fossil, säger Benjamin Kear.
Referens: Matthew G. Baron et al. A new hypothesis of dinosaur relationships and early dinosaur evolution. Nature, 2017. DOI: 10.1038/nature21700