Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Filmteamet byter kläder, duschar, tvättar håret och tar på sig smittskyddskläder för att få komma in på den smittsäkrade hönsfarmen. Foto: SVT/Vetenskapens värld – Så uppstår nästa pandemi

Djuren lever utan kontakt med människor – besök smittsäkra hönsfarmen

Uppdaterad
Publicerad

Det finns en stor risk för att mänskligheten kommer drabbas av fler pandemier i framtiden, av flera skäl. Bland annat på grund av storskalig djurhållning. I Thailand har man infört biosäkra anläggningar där djuren som föds upp hålls helt avskiljda från människor och omgivning.

På grund av befolkningsökningen talar en del forskare om att vi kan gå in i en era av pandemier. Det finns många anledningar till den ökade utsattheten. När tidigare orörda skogar exploateras kommer vi i kontakt med nya mikroorganismer. Storskalig djurhållning gör att sjukdomar lätt sprids bland djuren och sedan vidare till människor. 

Datorstyrd matning 

I Thailand har man satsat på en radikal lösning för att stoppa sjukdomsutbrott. Djur som föds upp hålls helt separerade från människor och den omgivande miljön.  

Teamet bakom dokumentärfilmen är de första utomstående besökarna hos en av Thailands största kycklingproducenter. På den förseglade anläggningen hålls 400 000 kycklingar helt avskilda från andra djur för att inte utsättas för nya virus. Matningen är datorstyrd och efter att en generation kycklingar har skickats till slakt saneras rummet i 17 dagar, innan man släpper in nya.

Besökare saneras

Eftersom även människor kan sprida smittor till djuren måste varje besökare gå igenom en sanering innan de går in. Se när dokumentärteamet bakom Vetenskapens värld – Så uppstår nästa pandemi besöker den biosäkra hönsfarmen i klippet ovan.  

Se hela Vetenskapens värld – Så uppstår nästa pandemi på måndag den 27 februari klockan 20:00 eller på SVT Play.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.