• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Dna-tekniken som löser dubbelmordet i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Dubbelmordet i Linköping 2004 kan nu vara på väg att klaras upp tack vare kombination av ny dna-teknik och en djupdykning i kyrkböcker från 1700- och 1800-talen. Spela videon för att se hur den nya tekniken fungerar i brottsutredningar.

I över 20 år har polisen använt trubbiga dna-tester som bara kan spåra de allra närmaste släktingarna, som ett syskon, ett barn eller en förälder.

De dna-tester som nu säljs på nätet till privatpersoner ger mer information än polisens gamla dna-tester. Tack vare att privatpersoner börjat dna-testa sig går det nu att avslöja sysslingar eller ännu mer avlägsna släktingar.

Den här nya tekniken användes för att lösa flera uppmärksammade mordfall i USA för ett par år sedan. En seriemördare, den så kallade Golden State Killer, greps sedan polisen hade laddat upp hans dna-profil på en amerikansk gratissajt för släktforskare.

Oupptäckt i 16 år

Gripandet av Golden State Killer i USA väckte förhoppningar hos polisen i Sverige att kunna lösa några av de nästan 700 ouppklarade mord och dråp som ligger och väntar.

Ett av de mest kända är dubbelmordet i Linköping från 2004. Två personer, ett barn och en vuxen kvinna, knivskars till döds av en förövare som hållit sig undan i 16 år.

Polisen har samlat på sig över 40 000 dokument i den största utredningen någonsin, näst Palmemordet, och har bland annat säkrat gärningsmannens dna på den kniv som användes.

Pilotprojekt

I ett pilotprojekt laddade man ned dna-profilen, både i den amerikanska gratissajten och hos ett av de privata företag som säljer tester till privatpersoner, och som används av många svenska släktforskare.

Och det var den senare sökningen gav resultat.

– Vi fick flera hundra matchningar, av vilka en 10-15 stycken var hyfsat nära släktingar, säger Peter Sjölund, Sveriges främste expert på dna-släktforskning som hjälpt polisen i arbetet.

”Rätt person”

Sjölund har använt sig av personernas namn för att söka i kyrkböcker och andra traditionella källor. På så vis har han kunnat se hur de olika släkterna hänger ihop. Allt som allt har han spårat mellan 600 och 700 personer bakåt och framåt genom historien,

– Det krävdes enormt mycket arbete. Men till slut var jag nere på en enda familj, säger han.

Forskningen har nu lett att en person har kunnat gripas för mordet. Den misstänktes dna kommer nu att jämföras med fynden från brottsplatsen. Peter Sjölund tror att det är mycket osannolikt att spåret leder fel.

– Jag är tämligen säker på att de har hittat rätt person, säger han.

Kan lösa många brott

Enligt Peter Sjölund är det här en metod som skulle kunna användas i stor skala, om polisen väljer att låta pilotprojektet bli en standardmetod

– Om man vill gå vidare på bred front så krävs det i så fall att man anlitar fler släktforskare som har erfarenhet av att jobba med dna, men jag tror att det skulle leda till att många fler grova brott klaras upp, säger han.

Fotnot: Strax efter denna intervju har även den gripne mannen i Linköping nu erkänt sig skyldig till dubbelmordet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.