Vad betyder egentligen emojin? Ett digitalt bildspråk med många möjligheter kan ge oss förståelse användarpersonligheter. Foto: TT

Emojis hjälper oss med känslorna

Uppdaterad
Publicerad

Vårt sätt att kommunicera håller på att ändras radikalt. Hur vi använder emojis kan påverka hur vi uppfattar och förhåller oss till varandra.

Tolkningen av emojisar skiljer sig människor emellan och är beroende av i vilket sammanhang och med vem du använder dem. Hur vi använder emojis kan påverka hur vi uppfattar varandra och det behöver inte alltid stämma med avsikten, menar psykologer som diskuterar emojin i tidskriften Trends in Cognitive Science.

”När orden inte räcker till”

– Vi använder i första hand emojis för att förstärka känslomässiga uttryck. Man kan likna vårt sätt att gestikulera med användningen av emojis, säger Linda Kaye en av medförfattarna.

En internationell undersökning visar att människor med olika språk föredrar olika bilder att skicka för att förstärka sina meddelanden. Den mest använda ikonen i Sverige är det stora röda hjärtat.

Peter Gärdenfors, professor i kognitionsvetenskap framhåller att emojin erbjuder ett mer personligt och vardagligt uttryck än skriftspråket som har många konventioner.

– Emojin ligger mellan skrift- och talspråk och är en effektiv lösning på att snabbt lägga till en känslomässig kommentar när orden inte räcker till. Egentligen kan man fråga sig varför vi inte använder bilder ännu mer. En anledning kan vara att vi är så bundna till skriftspråket som tradition, resonerar Peter Gärdenfors.

En flitigt använd emoji är den blinkande smileyn som till exempel kan uttrycka ironi eller flirt. Precis som ansiktsuttryck, röstläge och gester hjälper oss att uttrycka vad vi vill säga ansikte mot ansikte tror forskarna att emojin hjälper oss att förtydliga kommunikationen på digitala plattformar.

– Språk utvecklas ju hela tiden och familjer och grupper utformar sin kommunikation på olika sätt. Emojis är inget etablerat språk och man får lägga in sin egen betydelse, säger Peter Gärdenfors.

Engagerar båda hjärnhalvorna

Trots att människor över hela världen interagerar online saknas djupare förståelse för hur det digitala sociala samspelet fungerar. Artikelförfattarna menar att kognitiva analyser av hur vi använder emojis kan få oss att bättre förstå det hur hjärnan fungerar vid digital kommunikation.

– Höger hjärnhalva behandlar tonfallet i tal medan vänster hjärnhalva aktiveras av innehåll. Tidigare forskning visar att båda hjärnhalvorna aktiveras när vi använder emojis vilket är spännande, säger Peter Gärdenfors.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.