Barn kan slippa inhalatorer om de utsätts för vissa sorters damm, men bara om de har ett särskilt enzym. Foto: Lovisa Karlsson/TT

Därför kan damm förebygga astma

Uppdaterad
Publicerad

Det pratas mycket om hur uppväxten påverkar allergi senare i livet och man har länge kunnat visa att vissa typer av damm kan ha en positiv effekt. Forskare kan nu börja förklara varför.

Många av oss är nogranna med att städa och hålla våra hem fria från damm. Vissa av oss är också snabba med att påpeka att vi är dammallergiker när vi kommer hem till vänner och bekanta som inte är lika noggranna.

Forskning har länge pekat på att det kan finnas en motsägelse i att städa hela tiden och förvänta sig att man inte ska utveckla allergier, åtminstone när det gäller små barn.

Man har också länge kunnat visa att barn som växer upp på bondgårdar eller på andra platser där de exponeras för det bakteriella ämnet endotoxin har lägre risk att utveckla astma.

Vad man inte kunnat förklara är varför det ser ut såhär. En belgisk forskargrupp säger sig dock kunna ändra på det.

– Att endotoxiner skyddar mot astma har man känt till i ungefär 15 år, säger Leif Bjermer, professor i allergologi vid Lunds universitet. Om du blir exponerad för endotoxin innan ungefär 3 års ålder så verkar det kunna ge ett skydd. Det nya med den här studien är att man börjat kartlägga mekanismerna bakom.

Nyckeln har visat sig vara enzymet A20 som tillsammans med endotoxin kan förebygga astma. Om enzymet saknas så har endotoxinet ingen möjlighet att hjälpa till.

Vad det här innebär för vanliga människor är dock oklart. På astma- och allergiförbundet menar man att en studie av den här typen inte betyder så mycket för dem som redan är allergiska.

– Om flera studier visar på samma sak kan det gå rätt fort tills det får effekt för gemene man, säger Maritha Sedwall, ordförande i Astma- och allergiförbundet. Men de flesta som har föräldrar som är allergiska vet redan att deras möjlighet att växa upp på en bondgård aldrig funnits.

Reaktionen kartlagd

Studien, som utfördes på möss och mänskliga lungceller visar att endotoxin, som återfinns bland annat i damm innehållande kohud, har en förmåga att tillsammans med enzymet A20 trubba av lungcellernas benägenhet att starta allergiska reaktioner.

När lungcellerna utsätts för endotoxiner så lär de sig helt enkelt att använda A20 för att förhindra att kroppens dendritceller, som ansvarar både för immunologiska och allergiska reaktioner, sätter igång fel typ av reaktion på ett ämne som inte är så farligt.

– Jag har alltid sett det som att man tränar immunsystemet, säger Leif Bjermer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.