Klippet visar hur en svältande isbjörn kämpar för sitt liv i ett område i kanadensiska Arktis. Det var ett filmteam från miljöorganisationen Sea Legacy som dokumenterade djuret i samband med en expedition till Baffinön på sensommaren. I en intervju med tidningen National Geographic drog filmaren paralleller till klimatförändringarna.
Tom Arnbom, Arktisexpert vid Världsnaturfonden, har länge studerat isbjörnar. I likhet med många andra blev han drabbad av filmen.
– Jag känner mig hjälplös för att jag inte kan göra någonting för isbjörnen, säger han.
”Antalet stabilt på ön”
Samtidigt vill han inte dra för snabba slutsatser om orsaken till varför just den här isbjörnen svälter. Även om hotet mot isbjörnarna ökar så är antalet stabilt på Baffinön, menar han.
– I vissa områden minskar isbjörnarna i antal på grund av de smältande havsisarna, främst i de sydliga delarna av Kanada. Men det finns några områden i norra Kanada där man faktiskt har sett att isbjörnarna ökar i antal, säger Tom Arnbom.
Vanligare syn
När havsisarna smälter blir det svårare för isbjörnarna att jaga säl, som är deras viktigaste föda. I takt med att klimatet förändras kommer alltså svältande isbjörnar bli en vanligare syn. År 2050 beräknas en tredjedel av Arktis isbjörnar vara borta, enligt en studie.
– De flesta andra björnar kan fånga renar eller andra djur men isbjörnen är otroligt dåligt anpassad för att jaga på land. Den kan äta fågelägg eller hitta fåglar som inte kan flyga, men det blir ju bara snacks, säger Tom Arnbom.
Liknande upplevelse
Under en expedition längs sibiriska kusten i Ryssland fick han se en liknande syn som den i filmen.
– Vi såg en mamma med två ungar och de var bara skinn och ben. Det var bland det värsta jag har sett. Vi kunde inte heller avsluta deras lidande eftersom det är förbjudet att skjuta isbjörnar i Ryssland, säger Tom Arnbom.
Han misstänker att mamman hade gått i land på en ö för att gå i ide och sedan föda sina ungar. När hon vaknade upp och hade fött sina ungar fanns inte mycket havsis kvar.
Vuxna isbjörnar kan simma väldigt långt och håller ofta till ute på havsisarna. Men ungarna är inte lika bra på att simma. Mamman stannade troligtvis kvar med ungarna för att hon inte ville lämna dem.
– Jag insåg att de kommer ju dö där, det var jättehemskt att se. De såg ut ungefär som den här isbjörnen i filmen.