Explosionsartad ökning av dna-tester

Uppdaterad
Publicerad

Medicinska gentester håller på att bli en storindustri. Fler och fler vill veta om de riskerar att drabbas av olika sjukdomar i framtiden. Och nu planerar företagen som säljer dna-analyser till privatkunder att också börja ge råd om mediciner som är lämpliga för att förebygga till exempel hjärtsjukdom.

Idag kan man få hela sitt DNA analyserat för en tusenlapp av de företag som specialiserat sig på gentester för privatpersoner.

– Det är som att gå in till en bilhandlare och köpa 10-15 porschar för småpengar. Så snabbt har priserna sjunkit, säger Yaniv Erlich, forskningschef på ett av de stora företagen i branschen, israeliska My Heritage DNA.

Förutse sjukdom

Hittills har gentesterna mest använts av släktforskare som vill veta mer om sitt ursprung eller hitta okända släktingar runt om i världen, men på sista tiden har testföretagen allt mer börjat göra reklam för medicinska hälsotester.

Den som skickar in ett prov till analys kan få veta om de löper ökad risk för att drabbas av en lång rad sjukdomar: från bröstcancer till Parkinson och Alzheimer.

 – Vi ar kommit till en punkt där vi kan förutse vanliga tillstånd som till exempel hjärtsjukdom eller typ 2-diabetes. Sedan kan vi informera människor det och uppmuntra dem att förebygga framtida ohälsa, säger Yaniv Erlich.

Medicinska råd

Och förmodligen har vi bara sett början av den här utvecklingen. Företagen lägger ned mycket resurser på forskning och utveckling för att kunna erbjuda ännu fler produkter framöver.

– Jag tror att vi kommer att kunna förutse betydligt fler sjukdomar om några år, och vi kommer också att kunna ge råd om hur man bäst ska undvika att bli sjuk. En person kanske vi rekommenderar att börja med statiner, en annan kanske har bättre nytta av att stressa mindre, säger Yaniv Erlich.

Efterlyser regler

Rikard Erlandsson är genetiker och deltog i kartläggningen av människans arvsmassa på 1990-talet. Enligt honom är det som regel inget fel på de privata företagens gentester, rent tekniskt sett.

Däremot kan det vara svårt för en enskild människa att förstå svaren. Och när företagen talar om att börja ge medicinska råd, tycker han att de går för långt.

– Det borde man inte alls tillåta, där är sjukvården betydligt lämpad säger han.

Rikard Erlandsson efterlyser tydligare regler, liknande dem som finns i bland annat USA.

Mer om de allt mer använda dna-testerna i Vetenskapens värld: Dna-revolutionen i SVT2 17/2 kl.20:00 eller i SVT Play från den 16/2. Där beskrivs hur dna-tester både används för att testa hälsa, för att få rätt att gifta sig och för att lösa kriminalfall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.