Fuglesang om Mars500: Det har gått över förväntan

Uppdaterad
Publicerad

Christer Fuglesang, den svenske astronauten som gjort två rymdfärder, har följt Mars500-experimentet ända sedan starten och är mycket nöjd så här långt.

I dag fanns han på plats i Moskva för att åse hur två av de sex deltagarna för första gången fick landstiga på ”Mars”, det vill säga kliva ut på en grusig och stenig yta som ska efterlikna den röda planeten.

På en ganska knastrig telefonlinje berättar han att experimentet hittills gått nästan lite ”för bra”, utan tekniska problem och alla experiment har fungerat bra.

Mars 500

-Besättningen har också varit över förväntan, det har inte funnits så mycket av de här psykologiska problemen som man kanske hade kunnat förvänta sig, säger han och skrattar.

Men tillägger att de har den tuffaste delen framför sig.

-Höjdpunkten är ju nu när de är på Mars, sedan ska de hem igen på en lika lång resa och det kan nog bli rätt segt.

Är det verkligen nödvändigt att skicka människor till Mars överhuvudtaget?

– Jaa... vad är nödvändigt? kontrar Christer Fuglesang.

– Det har ju alltid legat i vår mänskliga natur att försöka komma längre, utvidga gränserna... Var det nödvändigt för Columbus att åka över Atlanten – det kanske det inte var, men det ledde till att vi upptäckte en ny världsdel.

Frågan är inte om vi åker till Mars, utan när och vilka, enligt Christer Fuglesang. Och när det sker hoppas han att Europa ska vara med, inte bara på ett litet hörn utan delta med en betydande del.

När tror du det kan bli?

– Det är mer en politisk än en teknisk fråga, säger Fuglesang, som själv hoppas på ett samarbetsprojekt där även länder som Kina, Indien och Brasilien, med egna växande rymdprogram, kan delta.

Under de bästa möjliga omständigheter skulle ett sådant samarbetsprojekt kunna komma igång om några år, säger han.

– Då kan man bygga en bas på månen om 10-15 år och åka till Mars om ytterligare 10-15 år. Det är nog det optimiska realistiska scenariot!

I Mars500 är ”marsonauterna” ute i ungefär 520 dagar. Kommer det att behöva ta så lång tid när det väl blir verklighet?

– Inte nödvändigtvis. Det finns prototyper till nya raketmotorer som man kan använda i rymden, inte för att åka upp i rymden men mellan planeter. Man kan långsamt bygga upp enormt höga hastigheter. Då skulle man kunna göra det på kanske en tredjedel av tiden.

Maria Holmin

SVT Vetenskap

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mars 500

Mer i ämnet