Foto: Tomas Oneborg / SVD / TT

Lista: Fem äggstraordinära ägg

Uppdaterad
Publicerad

Vi listar de mest intressant äggen från vetenskapens värld.

Rockornas ägg som värms vid vulkaniska lufthål

På 3 000 meters djup vid heta vulkaniska källor som sprutar ut vatten på upp till 400 grader, där lägger rockan Bathyraja spinosissima sina ägg. Forskarna tror att de gör detta för att skynda på kläckningsprocessen.

LÄS MER: Här lägger rockorna sina ägg vid vulkaniska lufthål

Flygödleäggen från Kina

Foto: TT

De här flygödleäggen hittades i Kina förra året. Fyndet bestod av 200 pterosaurieägg som hittades på en och samma plats. I 16 av äggen fanns även delar av embryon, något som aldrig tidigare upptäckts. Forskarna menar att flygödlorna lade ägg i grupp precis som dagens havsfåglar.

LÄS MER: Jättefynd av flygödleägg i Kina

Människoäggen som vann nobelpriset

Metoden heter IVF, eller in vitro-fertilisering, och innebär att ett ägg från en kvinnas äggstock befruktas utanför kroppen och sedan återförs till livmodern. Idag har fem miljoner barn kommit till via in vitro-befruktning, och 2010 tilldelades fysiologen Robert Edwards Nobelpriset för sitt arbete med IVF.

LÄS MER: Tre Nobelpris som förändrat världen

Ägg som läggs av däggdjur

Foto: Wikimedia / Bill Andersen

Näbbdjuret är ett märkligt djur. Det är ett kloakdjur vars närmsta släkting är myrpiggsvinet. Näbbdjuret har en näbb som en anka, en svans som en utter och trots att det är ett däggdjur lägger det faktiskt ägg.

Näbbdjuret är fridlyst och finns bara i Australien och på Tasmanien.

Ägg utan skal som kan bli till en kyckling

För två år sedan lyckades ett par japanska skolelever skapa en kyckling av ett redan knäckt ägg. I en film som blev en viral succé på internet visar eleverna hur ett knäckt ägg placeras i ett plasthölje, värms upp i en inkubator, och slutligen blir till en ”nykläckt” kyckling.

Tekniken som möjliggjorde att dessa skal-lösa ägg blev till kycklingar hade tidigare demonstrerats av forskare på Japan Poultry Science Association.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.