Fotprotes som efterliknar människans anatomi.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
En fotprotes som tillåter högklackat – hör den italienska forskaren om det nya projektet. Foto: Instituto italiano di tecnologia/Storyblocks

Här är fotprotesen som ska användas av människor – och robotar

Uppdaterad
Publicerad

En ny fotprotes med ökad rörlighet. Det kan enligt italienska forskare vara en ”game changer” för personer som genomgått amputering.

– Människofoten är väldigt komplex och många av de proteser som finns idag har begränsad rörlighet, säger forskaren Manuel Catalano som jobbar med projektet.

Det är forskare på Istituto Italiano di Tecnologia (IIT) i Genua som utvecklar den nya fotprotesen som består av en rad plastkedjor som fästs till en båge gjord av titan.

Plastkedjorna ska enligt Manuel Catalano efterlikna människans häl och ska göra att vardagliga rörelser känns mer naturliga.

Framsteg

– Det kan handla om saker som att knyta skorna eller ha på sig högklackat, säger Manuel Catalano.

Har testats på robotar

Prototyper har redan testats av personer i Tyskland och Österrike – men även på fyrbenta och humanoida robotar i Schweiz och Japan.

– Robotar har ofta platta fötter och böjda ben vilket hämmar deras rörelser. Nu hoppas vi kunna kontrollera robotarna på nya sätt, säger Manuel Catalano.

Parallellt projekt: Protes som styrs av nervsystemet

Fotprotesen granskas just nu av Europeiska patentverket. Lansering väntas enligt Manuel Catalano ske inom ett par år.

Parallellt pågår andra projekt där forskare vill skapa framtidens proteser.

Bland annat har forskare på Institute of Technology (MIT) i USA utvecklat en ny kirurgiskt teknik som gör det möjligt för fotproteser att styras av nervsystemet. ”

Se klippet: Så ser den konstgjorda hälen ut – ska användas av människor och robotar.

Framsteg runt om i världen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Framsteg

Mer i ämnet