De ser ut som små ljusfenomen som svävar i tomma luften. Men egentligen består de av små partiklar som fångats i en sorts ljusfälla, och de påminner lite om eldflugor som stängts in i en glasburk.
Varje enskild 3D-bild består av en fångad partikel som manipuleras med hjälp av lasrar som rör runt partikeln i olika mönster. Ljuset från lasrarna färgsätter också de rörliga 3D-bilderna med blått, grönt och rött ljus.
Mångsidig teknik
Bilderna kallas för volymetriska bilder och till skillnad från annan existerande teknik kan dessa 3D-bilder ses från i stort sett alla vinklar och utan speciella glasögon.
— De här bilderna är inte hologram. Vi kan se dem framifrån, bakifrån och från nästan vilken vinkel som helst. Detta skiljer våra bilder från andra hologramliknande bilder som bara kan ses från ett begränsat antal vinklar, säger Daniel Smalley, professor i elektronik och datorteknik på Brigham Young University i USA, till tidskriften Nature.
Tillsammans med ett ingenjörsteam har han lyckats skapa dessa rörliga 3D-bilder som är väldigt små och detaljerade och kan därför vara aktuella för användning inom flera områden, såsom robotik, neurokirurgi och sport.
Bara början
Johnny Gustafsson, forskningsingenjör på KTH som jobbat mycket med hologramteknik, tycker att tekniken har vissa begränsningar men att den ändå känns innovativ.
— Än så länge finns det vissa problem med deras teknik. Det verkar som att ljusstyrkan inte är särskilt stark och bilderna är också väldigt små, eftersom de bara består av en partikel. Men det som talar för tekniken är att den verkar vara relativt enkel att konstruera, och att forskarna bara har börjat med att utveckla den.
Fakta om volymetriska bilder
Tekniken som fångar partiklarna kallas för Optical Trap Display
3D-bilderna är bara några millimeter stora och har en upplösning på upp till 1600 punkter per tum.