Bardvalar är kända för sina karaktäristiska sånger. Nu har forskare vid South University of Denmark tagit reda på hur de skapar ljuden genom att operera och studera struphuvudet på valar som strandat i södra Danmark.
Undersökningarna avslöjade ett talorgan som är minst lika avancerat som människans.
Återskapade valarnas röster
Totalt opererade de ut tre struphuvuden som de tog till laboratoriet. Där byggde de ett system som kunde blåsa luft genom struparna och samtidigt mäta tryck, flöde och vibrationer i vävnaden.
– Redan vid det första försöket lyckades vi skapa ljud som lät som valarna, vilket måste betyda att de gör på samma sätt när de sjunger, säger Coen Elemans.
3D-modeller av struphuvudet möjliggjorde fler experiment, som att aktivera olika muskler i halsen för att se hur det påverkade ljudet.
Kan inte överrösta båtarna
Testerna i laboratoriet visade att de flesta bardvalar kan inte göra ljud högre än 300 hertz, vilket motsvarar ljud från ett fraktfartyg. Eftersom de använder luft från sina lungor för att skapa ljud blir det svårare för dem att kommunicera ju djupare de simmar. Förmågan minskar ungefär 100 meter ner i vattnet.
– Tyvärr är det på samma djup som vi människor också avger ljud, mestadels från fraktfartyg, säger Coen P.H. Elemans.
Ljudföroreningar i havet ökar. Studien betonar därför vikten av att hitta lösningar som minskar buller.
– Synligheten är väldigt låg i havet, så djuren förlitar sig helt på ljud för att hitta varandra. Störande ljud kan hota valarnas möjligheter att hitta varandra under fortplantningen.
Bardvalar
Bardvalarna består av 13 arter fördelat på fyra familjer, vilka är de största av de nu levande däggdjuren. Kännetecknande för bardvalar är att de istället för tänder har barder hängande från överkäken för att sila plankton.
De kan de skapa kraftfulla läten i infraljud, särskilt de största arterna vars ljud kan höras upp till 100 km bort. Ett exempel är knölvalens sånger, som består av komplexa ljudsekvenser och antas vara en del av parningslek.