Foto: Scanpix

Hormon mot alkoholism

Uppdaterad
Publicerad

Hormonet oxytocin kan hjälpa personer som försöker förändra sin sinnesstämning med droger, visar ny amerikansk forskning. I en studie på alkoholister upplevde deltagarna att suget att fortsätta dricka minskade och att abstinenssymptomen blev lindrigare.

– Det här hormonet ökar välbefinnandet, minskar oro och stress, dämpar smärta och gör dig mer social. Så det är fullständigt logiskt att det minskar intresset för att ta sinnesförändrande droger, säger Kerstin Uvnäs-Moberg, läkare och professor i fysiologi på SLU.

”Kärlekshormon”

Oxytocin fungerar ungefär som stresshormon – fast tvärtom. Du blir lugn. Hormonet frisätts naturligt i hjärnan när vi till exempel upplever närhet, vänlighet, välbehag eller umgås med människor vi tycker om.

– Det puffar på belöningssystemet och frisätter dopamin och opiater som gör att du mår bättre. Kvinnor har fått oxytocin vid förlossning eller svårigheter med amning sedan 50-talet. En nackdel med det är att man har trott att oxytocin är ett typiskt kvinnligt hormon, men så är det inte, säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Testas på beroendepersoner

I den nya studien ville forskarna testa om oxytocin kunde hjälpa alkoholister att sluta dricka. En grupp deltagare fick två doser nässpray med oxytocin om dagen och fick ta läkemedlet lorazepam. För att kunna jämföra fick en annan grupp volontärer lorazepam och placebo – nässpray utan oxytocin.

Resultaten visade att den grupp som fick oxytocin hade lättare att avstå från alkohol och upplevde abstinensbesvären som mildare, än den grupp som fick placebo. Dessutom använde oxytocin-gruppen bara en femtedel så mycket lorazepam. Lorazepam används för att mildra abstinens och andra symptom vid till exempel alkoholavvänjning, men är också väldigt beroendeframkallande och kan ge oönskade bieffekter.

– Fyra volontärer som fick oxytocin behövde inget lorazepam alls, säger Cort Pedersen på University of North Carolina, som ledde studien.

Det som gör att studien ändå inte har särskilt stor tyngd är att endast 11 personer ingick. Men forskarna hoppas att hormonet ska hjälpa alkoholister så att de inte behöver uppleva de obehagliga symptomen vid avvänjning och att det därmed ska minska risken för återfall i missbruket.

Kan hjälpa många

Det pågår också mycket annan forskning kring oxytocin just nu. Till exempel pågår studier där man ger oxytocin mot ångest, depression, olika sorters smärtor och vid sociala störningar.

– Eftersom det kan hjälpa mot många olika besvär och symtom så kan man se det lite som ett mirakelhormon. Det finns nog en stor grupp människor som går omkring med för låga nivåer av oxytocin, säger Kerstin Uvnäs-Moberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.