I natt är det fullmåne och många vittnar vid fullmåne om sömnsvårigheter, fler olyckor, galenskap och även att fler barn föds. Man har genom alla tider pratat om månens kraft.
Månen ser till att vi har årstider, att livet på jorden ska kunna utvecklas tack vare tidvattnet och den stöttar upp så att jorden inte börjar vobbla.
Eftersom månen har en så stor påverkan på jorden har också tankar om att den skulle kunna påverka oss människor uppstått. Men det finns inga starka vetenskapliga belägg för att den gör det.
Var sant förr
Charles Raison, professor i psykiatri, började med anledning av detta fundera över om det fanns ett ytterligare sätt att se på saken. Han har studerat förhållandet mellan vår psykiska hälsa och fullmånen och kommit fram till att månens påverkan var sann en gång i tiden men inte är det idag.
– Vi kan inte föreställa oss hur mörkt det var förr. Till och med i världens storstäder var det kolmörkt till för bara ett par hundra år sedan. Då var fullmånen en betydande ljuskälla som höll folk vakna om nätterna, säger han i en film som sänds i Vetenskapens värld.
Månen är en ljuskälla
Idag vet man att psykisk ohälsa ofta förstärks av sömnbrist, och sömnbrist kan även vara en orsak till olyckor bland annat. Att man förr inte kunde sova eller helt enkelt tog vara på ljuset vid fullmåne kan därmed ha gett upphov till teorierna.
– Det förklarar varför det var sant då, men inte nu och kan ha gett upphov till uttryck som ”mångalen”. Hela grejen med månen är att det är en ljuskälla. Hjärnan behöver mörker och många har det inte mörkt nog när de sover. När det är fullmåne kan det bli ljusare och man bör täcka för ögonen, säger Charles Raison.
Förväntanseffekt
Månens påverkan på oss kan också handla om en förväntanseffekt enligt James Randi, magiker som blivit känd för att avslöja pseudovetenskap och övernaturliga utfästelser. Han förklarar att månen påverkar oss för att vi tänker att den ska göra det.
– Människor lägger märke till sånt som de förväntar sig ska vara sant, som stämmer med deras teori. Du kan sova gott om du inte vet att det är fullmåne. Men om du vet det tänker du: “Nu kan jag inte sova”, säger James Randi, i en film som sänds i Vetenskapens värld.
– Ibland anklagas vetenskapen för att bryta magin. Det här med månen kanske är ett sådant tillfälle, för folk vill ha en mer spektakulär förklaring, säger Charles Raison.
Se reprisen av filmen om fullmånens påverkan på oss människor i Vetenskapens värld som sänds måndagen den 22 april klockan 20:00 i SVT2 eller på SVT Play.