Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tanimbarkakaduan Figaro kan använda verktygskit Foto: Antonio Osuna-Mascaró

Supersmarta kakaduor använder verktygskit

Uppdaterad
Publicerad

Den indonesiska Tanimbarkakaduan kan klura ut vilka olika verktyg den behöver för att komma åt en cashewnöt gömd i en komplicerad låda. Dessutom fattar den vilka prylar som behövs på jobbet, enligt ny forskning.

I det vilda använder papegojfågeln Tanimbarkakadua redan redskap som fungerar som knivar, kilar och skedar för att komma åt fruktkött. Forskare i Österrike ville ta reda på om det här är inlärda beteenden, eller om fåglarna kan lösa okända problem med helt andra typer av verktyg.

Inspirationen till experimentet kommer från vilda schimpanser som använder verktyg. Aporna knackar sönder termitstackar med trubbiga pinnar och fiskar sedan ut termiterna med ett strå. 

Fåglarna löste uppgiften på 30 sekunder 

Tanimbarkakaduorna mötte olika genomskinliga lådor i ett labb. Inuti fanns en smarrig cashewnöt. För att komma åt den genom hål i lådan behövde papegojorna sticka hål på ett skyddspapper och sedan pilla ned nöten från en hylla med hjälp av ett klyvt sugrör.

Detta lyckades samtliga fåglar lista ut på en halv minut – trots att de aldrig varit med om något liknande.

Rätt verktyg med till jobbet 

Forskarna förändrade sedan lådornas inre så att det ibland bara behövdes det ena verktyget för att komma åt nöten. Detta insåg kakaduorna, som såg till att ta med rätt verktygskit när de flög fram till lådan, eller gick till den uppför en stege.

– De är inte bara supersnabba och innovativa, utan de förstår också att de använder ett verktygskit, säger evolutionsbiologen Antonio Osuna Mascaró på Wiens universitet som ligger bakom försöket. 

På 1970-talet var Tanimbarkakaduor vanliga som husdjur, men i dag är de skyddade i det vilda. Däremot kan man köpa dem som burfåglar från godkända uppfödare. 

– Jag är säker på att många skulle vilja ha en sådan här hemma. Men vi bör respektera dessa exotiska djur och låta dem flyga fritt i naturen, anser Antonio Osuna Mascaró.

Se hur experimentet med cashewnöten gick till i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.