Den frostiga relationen mellan Donald Trump och årets amerikanska Nobelpristagare har skapat rubriker i amerikanska tidningar.
Scientific American har rapporterat om hur den republikanske presidenten Donald Trump bryter mot en tradition som sträcker sig två decennier bakåt i tiden när han inte bjuder in de åtta amerikanska Nobelpristagarna.
Hans föregångare Barack Obama och George W Bush har båda hållit Nobelfirande innan pristagarna rest till Sverige för att hedra landets främsta forskare. Trump har alltså låtit bli – en av förklaringarna har varit att han är upptagen med utlandsresor.
Vill inte hälsa på
Men det finns en lättnad bland flera av Nobelpristagarna, som ändå inte vill besöka presidenten.
Kemipristagaren Joachim Franck säger till SVT Vetenskap att han absolut inte kan tänka sig hälsa på Donald Trump.
– Jag sätter inte min fot i Vita huset så länge Trump sitter där, säger Joachim Franck.
– Vår president visar fullkomligt förakt för all faktabaserad kunskap. Att han blev vald är en tragedi för USA och för övriga världen också.
Oroad för utvecklingen
Fysikpristagaren Ray Weiss är av samma åsikt. Han berättar att han ser med oro på presidentens förslag att kraftigt dra ner på forskningsmedel.
– Men kongressen har inte gått med på det. Jag hoppas att det förblir så för att de förstår hur viktig vetenskapen är för vårt land och våra industrier, säger Ray Weiss.
Mer diplomatiska
Bland Nobelpristagarna finns också röster som är mer dialoginriktade, som medicinpristagaren Michael Young.
– Om det finns något jag kan göra för att stödja vetenskapen så gör jag det, säger Michael Young.
Fysikpristagaren Barry Barish kör också på en mer diplomatisk linje.
– Jag har en stark känsla av att politiker och allmänhet inte lyssnar tillräckligt mycket på forskarna. Därför känner jag att jag har ett ansvar, säger Barry Barish.
Fattar sina egna beslut
Göran K Hansson, ständig sekreterare för Kungliga Vetenskapsakademien, är den som meddelar vilka som får kemi- och fysikpriset. Han är inte särskilt förvånad över motviljan.
– Det är väl ingen överraskning. Donald Trump är en kontroversiell president och de intellektuella tillhör inte hans varmaste supporters. Varje pristagare fattar sina egna beslut, säger Göran K Hansson.
Thomas Perlmann, sekreterare i Nobelförsamlingen vid Karolinska Institutet, tror att Nobelpristagarnas olust kan ligga till grund för att inbjudan från Trump uteblev.
– Varje pristagare får bedöma för egen räkning. Min egen uppfattning som forskare är att vi behöver prata med våra politiker, säger Thomas Perlmann.
”Kan bli omsprunget”
Det har snart gått ett år sedan Trump tillträdde som president och fortfarande har han inte rekryterat en så kallad ”science adviser”, en vetenskaplig rådgivare som ska ge faktabaserad rådgivning i viktiga frågor.
Thomas Perlmann ser problem med en president som fjärmar sig från vetenskapen, inte minst kan det innebära ett bakslag för samhällsutvecklingen. Kanske får USA se sig omsprunget av Kina när det gäller antalet Nobelpristagare snabbare än vi kan tro.
– Om vi ser en mer permanent förändring i USA som gör att man satsar mindre på forskning, så kan det innebära ett steg tillbaka och resultera i färre framsteg. Samtidigt ser vi en ökande konkurrens från östasiatiska länder och framför allt Kina. Vi kommer säkert att få se fler pristagare därifrån oavsett, säger Thomas Perlmann.