Ipren, Voltaren och Pronaxen är storsäljande läkemedel som används mot smärta och inflammationer. Den här gruppen läkemedel brukar kallas NSAID-läkemedel och vissa av dem har redan belagts med recept eller säljstopp. Men en ny studie visar nu att även de receptfria varianterna kan öka risken för hjärtinfarkt.
Överraskande resultat
Paul Hjemdahl som är överläkare i klinisk farmakologi på Karolinska sjukhuset i Stockholm verkar överraskad över resultaten i den nya studien:
– Att riskerna skulle vara lika stora för alla de här verksamma substanserna har man inte sett tidigare. Olika studier inom detta fält stämmer inte helt överens och man bör vara försiktig med att dra alla NSAID-läkemedel över en kam.
Han menar att det är viktigt att se att mängden läkemedel som intas är avgörande för risken:
– Riskökningen för hjärtinfarkt och andra kardiovaskulära biverkningar som hjärtsvikt och högt blodtryck är dosberoende för alla NSAID-läkemedel.
Stor studie
Forskarna utvecklade systematiska granskningsmetoder för att undersöka material från olika vårddatabaser från Kanada, Finland och Storbritannien. De analyserade totalt 446 763 personer varav 61 460 hade drabbats av en hjärtinfarkt.
Alla verksamma ämnen som undersöktes hade ungefär samma riskökning förutom rofecoxib som hade en högre risk än de andra. Forskarna tittade på olika scenarion och på hur människor behandlade olika åkommor.
Riskökning på 20–50 procent
Övergripande var den ökade risken att drabbas av hjärtattack mellan 20–50 procent om man använde NSAID-preparat jämfört med att inte använda dem.
– Generellt ska man vara försiktig med NSAID-läkemedel, särskilt om man har eller har en hög risk för att utveckla hjärt- och kärlsjukdomar. De ska användas i så låg dos och så kort tid som möjligt. Om man kan ta paracetamol, till exempel Alvedon, som smärtstillande är det mycket bättre eftersom de inte har samma effekt som NSAID men det medför mindre antiinflammatorisk effekt, säger Paul Hjemdahl.
Ökning oavsett dos
Forskarna undersökte tre vanliga verksamma ämnen i NSAID-läkemedel: diklofenak, ibuprofen och naproxen. Man undersökte även celecoxib som i Sverige är receptbelagt och rofecoxib som är tillbakadraget. Tidigare studier har visat att de två sistnämnda kan öka risken för hjärtproblem.
Studien visar att risken för att drabbas av hjärtinfarkt ökar redan under behandlingens första vecka. Den fortsätter sedan öka under den första månaden men stannar efter det av och ligger på samma nivå vid längre behandlingstid. Riskökningen gällde oavsett dos, men blev högre vid högre doser.
Undvik höga doser
– Jag tycker man bör informera patienter om att inte ta stora doser av ibuprofen, till exempel ipren, under lång tid i onödan. Dessa mediciner används mycket och det är viktigt för Läkemedelsverket att tänka igenom ordentligt hur man ska begränsa användningen för att minska risken för hjärtinfarkt och andra negativa hjärt-kärleffekter. Receptfrihet är bekvämt för patienten men en medicinsk bedömning kan behövas ibland, säger Paul Hjemdahl.
Studien publiceras i British Medical Journal. Eftersom den är av observationell karaktär kan man inte dra några slutsatser om orsak och verkan. Men forskarna menar att deras studie är den största granskningen av denna typ och att den är av sådant slag att deras resultat ändå ska vara generaliserbara.