Att jogga är bra för hälsan. Men att jogga för mycket är lika dåligt som att inte jogga alls, enligt en ny dansk studie. Foto: Anders Wiklund/TT

Jogga måttligt – och lev längre

Uppdaterad
Publicerad

Att jogga lagom är bäst – åtminstone om man vill leva länge. Det visar en stor ny dansk studie.

Hjärtforskaren Peter Schnohr har i många år studerat joggingens effekt på Köpenhamnsbor. En ny studie, som presenteras i tidskriften Journal of American College of Cardiology, visar att en till 2,4 timmars jogging per vecka och maximalt tre gånger i veckan är bäst.

Hård träning kan innebära risker

I studien följdes 1.098 hälsosamma joggare och en kontrollgrupp på 413 hälsosamma men stillasittande personer, som inte joggade, under en tolvårsperipod.

Bland joggarna mättes hur ofta, hur länge och hur snabbt de sprang. Det visade sig att de joggare som sprang snabbt löpte lika stor risk att dö som de som inte joggade alls, under studiens gång. Schnohr anser att hård träning som utförs under årtionden kan innebära risker, speciellt för hjärtat.

– Om ditt mål är att minska risken att dö i förtid och öka den förväntande livslängden, så är att jogga några få gånger i veckan i måttlig fart en bra strategi. Mer än så är inte bara onödigt, det kan till och med vara skadligt, säger Peter Schnohr i ett uttalande.

Han betonar att takten hos de långsamma joggarna i studien ändå motsvarar kraftig motion, och det som beskrivs som ansträngande jogging motsvarar mycket kraftig träning.

Stor hjärtstudie

• Köpenhamns stads hjärtstudie startade 1976 och följer 20 000 mäns och kvinnor i åldern 20-93 år.

• Hittills har studien resulterat i över 750 publicerade artiklar.

• En tidigare publicerad studie pekade att den förväntade livslängden hos joggande män ökade med 6,2 år och hos kvinnor med 5,6 år.

• Enligt forskarna bör målet med en joggingtur vara att bli lite andfådd, men inte väldigt andfådd, för att uppnå så positiv effekt som möjligt.

Källa: European Society of Cardiology

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.