Foto: TT/Christine Olsson

Kaffe kan motverka stressproblem

Uppdaterad
Publicerad

Ny forskning visar att kaffe kan motverka stressens skadeverkningar, som minnesproblem och känslostörningar.

Vissa av oss tänker kanske att en bra åtgärd mot stressen är att sluta med eller minska på kaffeintaget. Men ny forskning visar att det faktiskt kan vara nästan tvärtom. Kaffe motverkar förstås inte stressen i sig, däremot tyder den nya forskningen på att koffeinet motverkar en del av stressens skadeverkningar.

Det är portugisiska forskare som undersökt hur försöksmöss påverkades av koffeinintag samtidigt som de utsattes för stress.

Problem med närminnet och känslolivet

Det är nämligen känt sedan tidigare att långvarig stress kan leda till minnesstörningar, framför allt av närminnet, och till depression. Till och med benägenheten att begå självmord ökar under långvarig allvarlig stress, visar tidigare forskning.

Men koffein visar sig nu kunna motverka de här effekterna, enligt studien, som publiceras i veckans nummer av vetenskapstidskriften PNAS.

– Vi vet att de här A2A-receptorerna i hjärnan, som koffeinet påverkar, spelar en väldigt viktig roll för att kontrollera viktiga banor i hjärnan, för motorik, vakenhet och vårt känsloliv, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet.

– Den här studien visar både att det också finns en påverkan på de här systemen av stress – och att stresspåverkan kan motverkas av koffeinet, säger Bertil Fredholm.

De portugisiska forskarnas studie visar enligt Bertil Fredholm ”väldigt elegant” hur det går till när koffeinet binder till receptorerna i hjärnan, och på så vis motverkar stressens skadeverkningar. Åtminstone hos möss. För forskningen är gjord på just möss, som lyckades få tillbaka ett bra närminne och ett mindre deprimerat tillstånd med hjälp av koffein i försöket.

Psykologiska tester på mössen

Samtidigt som forskarna gjorde psykologiska tester av mössens beteende och minne så mätte man också stressnivåer biokemiskt (grader av stresshormon m.m.) och hjärnornas elektriska aktivitet. Resultatet visade att koffeinet påverkade stressens skadeverkningar, genom att binda till de så kallade adenosinreceprorerna i hjärnan.

– Slutsatsen man ska dra av det här om man lever under långvarig stress är ju inte att man ska börja bälga i sig enorma mängder kaffe förstås, säger Bertil Fredholm med ett skratt.

Långvarig stress är ändå något som bör undvikas i sig, till skillnad från kortvarig stress som kan skärpa våra förmågor. Men studien visar ändå att de 1-2 koppar kaffe som krävs för att påverka hjärnans A2A-receptorer faktiskt kan ge oss ett visst skydd mot en del dåliga effekter av stress.

– För den effekt av koffein som påverkar den här mekanismen i hjärnan så brukar det räcka med 1-2 koppar kaffe, säger Bertil Fredholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.