• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Emma Pfeuffer talesperson Fridays for Future Hamburg möter Nobelpristagaren Klaus Hasselmann i Vetenskapens värld – klimatkris, känslor och kemisuccé. Foto: Till Steinmetz SVT

Analys: ”Klimatforskarna har varnat i 50 år – är vi döva?”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Klimatforskningen har fått en plats i det vetenskapliga finrummet med årets Nobelpris. De 90-åriga pristagarna har under decennier talat om att mänsklighetens fossila utsläpp leder till klimatförändringar, men tycker inte att världen har lyssnat. Vi har levt gott av fossil energi – men vem vill betala notan?

Johan Bergendorff

vetenskapsreporter

Fysikpristagarna Syukuro Manabe och Klaus Hasselmann prisas för sina klimatmodeller som gjort det möjligt att förutsäga vad som händer när koldioxidutsläpp ökar på växthuseffekten.

Obegripliga forskare?

Klaus Hasselmann har varnat för en global uppvärmning i 50 år. Nu hoppas han att de unga klimataktivisterna i Fridays for future ska lyckas bättre.

Klimat

Syukuro Manabe talade om risken för ökad torka framöver, men så komplicerat och med en stark japansk brytning att politikerna inte förstod något, säger han själv. Manabe vittnade i amerikanska kongressen redan 1988 om den globala uppvärmningen tillsammans med klimatforskaren James Hansen på Nasa. Hansen var 99 procent säker på att mänskliga koldioxidutsläpp redan värmt klimatet, vilket skapade stora rubriker.

Borde klimatforskare bli aktivister?

Att klimatforskarna idag faktiskt tas på allvar är mycket FN:s klimatpanel IPCC:s förtjänst sedan den första rapporten 1990. För detta fick IPCC tillsammans med Al Gore Nobels fredspris 2007.

Några få klimatforskare har tagit klivet över till att bli aktivister. Nasa-forskaren James Hansen har demonstrerat och arresterats flera gånger under manifestationer mot fossila utsläpp i USA. När jag mötte honom 2012 sa han att han inte ville att barnbarnen skulle kunna fråga varför han inte gjorde något. Fast priset har varit högt, han har fått indragna medel och munkavle av sin arbetsgivare under perioder. Då blir det svårare att ta fram ny klimatkunskap.

Har fossilindustrin spridit falsk information?

Ja, det är väl belagt idag, av till exempel vetenskapshistorikern Naomi Oreskes i hennes bok ”Merchants of Doubt”, att oljebolag i samarbete med konservativa tankesmedjor i USA spritt tvivel om klimatforskning genom att samarbeta med vetenskapsmän med starkt politiskt inflytande. Metoderna har kopierats från hur tobaksindustrin under decennier ifrågasatte att rökning leder till för tidig död. Hur det här lobbyarbetet gått till även i Sverige skriver också kemisten Maths Nilsson om i sin bok ”Spelet om klimatet”.

Kunde media gjort ett bättre jobb?

Redan 1969 varnade forskare i Fråga Lund för den globala uppvärmningen. Se själva i klippet.

Jag har som vetenskapsjournalist bevakat klimatfrågan i 25 år och kunde säkert gjort vassare reportage som fått mer genomslag. På 90-talet var det fortfarande vanligt i media att tussa ihop välmeriterade klimatforskare med klimatskeptiker i en debatt för att skapa ”balans”. Det höll aldrig min dåvarande redaktion Vetenskapsradion på med som tur var.

Idag kan jag glädjas åt att det finns en stor kader kunniga klimatjournalister både i tv, radio och tidningar som gett frågan en större tyngd.

Vem vill betala notan när festen är över?

Vetenskapshistorikern Naomi Oreskes anser att vi alla i den rika delen av världen bär ett ansvar för att ha levt oerhört gott av billig fossil energi under de senaste 100 åren. Det är som en brakfest och få vill betala notan när den väl dyker upp. Men årets pristagare är hoppfulla.

-Jag är optimistisk att vi löser problemet, det är ingen stor teknisk utmaning. Sol- och vindenergi är redan konkurrenskraftig med fossila bränslen, så vi kan byta, anser årets fysikpristagare Klaus Hasselmann i Vetenskapens värld – klimatkris, känsel och kemisuccé i SVTplay.

Missa inget om klimatet! Prenumerera på SVT:s nyhetsbrev

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Klimat

Mer i ämnet