I dag när den liberala vågen kring att legalisera cannabis blåser sig allt starkare, röker allt fler människor cannabis och riskerar då att drabbas av minskad intelligens, försämrat minne och lägre koncentrationsförmåga.
Men nu har forskare kommit fram till att hjärnan har ett eget hormon som kan sätta stopp för cannabisdrogens skadliga effekter – och håller nu på att ta fram världens första läkemedel mot cannabismissbruk.
– Hittills har man huvudsakligen hållit på med psykoterapi och bara behandlat akuta symptom som oro, psykoser och depressioner. Det här kan bli en effektiv läkemedelsbehandling mot skador på centrala nervsystemet som cannabis gett upphov till, däribland minne och kognition, säger Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning vid Uppsala universitet.
Enligt forskarna bakom den nya studien kan ett läkemedel mot cannabisskador finnas tillgängligt kring 2018 – men enligt beroendeforskare Fred Nyberg kan det ta längre är fem år, eftersom de nya forskningsresultaten hittills bara är baserade på djurförsök.
Det goda utan det onda?
Men frågan är om det nya läkemedlet kommer göra det möjligt att få ut samma effekt av cannabis, men utan risker?
– Nej så är det inte, eftersom också ruset kommer bli försämrat av läkemedlet, så då blir det mindre meningsfullt att ta drogen, säger Fred Nyberg.
Läkemedlet är tänkt att tas efter ett cannabismissbruk för att läka de skadliga effekter som kan uppstå. Men Fred Nyberg påpekar också att inte alla negativa effekter av cannabis försvinner med det framtida läkemedlet – till exempel har forskarna inte kunnat visa att hormonet effektivt förhindrar skador i den omogna hjärnan hos unga som är den stora riskgruppen, eller att det motverkar försämrad koordinationen som också är en skadlig effekt av cannabis.
Steroidhormon dämpar skador
Steroidhormonet pregnenolon är känt för att ha en positiv effekt på nervcellerna i hjärnan som är viktiga för minnet – så forskarna bakom den nya studien beslöt sig för att undersöka om just detta hormon kunde spela någon roll vid cannabisanvändning som ju bland annat påverkar minnet negativt.
Råttor och möss drogades med kokain, alkohol, nikotin och cannabis. Forskarna mätte sedan hormonnivåerna i djurens hjärnor och det visade sig att endast drogen cannabis, fick just hormonet Pregnelolon att öka med 3.000 procent under flera timmar.
Hjärnans eget försvar
Forskarna upptäckte att hormonet Pregnelolon fungerade som hjärnans eget försvar mot THC (tetrahydrokannabinol) – den substans som ger cannabis sin drogeffekt.
THC binder till särskilda cannabisreceptorer som sitter på nervceller i hjärnan, vilket får kroppen att känna sig avslappnad, lugn och lite berusad.
Samtidigt som THC satte sig till rätta i hjärnan såg forskarna hur Pregnelolon ökade i mängd och samtidigt började förhindra de cannabisreceptorer som THC bundit till att utlösa det beroendeframkallande ämnet dopamin.
Drogade gnagare ”botade”
Forskarna såg dessutom att de möss och råttor som fick extra tillsatt Pregnelolon i kroppen återfick sitt försämrade minne och blev mindre sugna på att få mer droger efter cannabisanvändning.
Men att börja pumpa drogberoende djur eller människor med hormonet pregnenolon går inte i längden eftersom det reagerar i kroppen och förvandlas till bland annat testosteron och östrogen som kan ge skadliga effekter i sig.
Så därför håller forskarna nu på att göra om pregnenolon ett mer selektivt läkemedel med färre sidoeffekter.
Sociolog kritisk till nytt Antabus
Biologen Fred Nyberg är alltså i princip positiv till det kommande läkemedlet, men den samhällsvetare som kanske är mest insatt kring narkotikaanvändning i Sverige är starkt kritisk.
Ted Goldberg, professor i sociologi vid högskolan i Gävle och författare till boken ”Legalisera narkotika?” jämför det framtida läkemedlet med alkoholmissbrukarnas läkemedel Antabus:
– Det finns ett grundläggande fel i det tänkandet som även finns i denna nya forskning. De ser det hela som ett biokemiskt problem – för mig är människor inte bara biokemiska varelser utan psykosociala varelser.
Om man vill förstå drogkonsumtion, måste man också se till människans tidigare upplevelser, enligt Ted Goldberg. Man måste se att de har en viss historia bakom sig, att införa ett läkemedel talar emot detta menar han.
De flesta röker cannabis för att ha lite roligt, enligt Ted Goldberg, men det finns en del människor, cirka fem procent av cannabisanvändarna i Sverige till exempel, som missbrukar drogen på daglig basis:
– Det är dem jag kallar för problematiska och de människorna har alla en särskild livshistoria ofta med mycket negativa upplevelser. Vi vet att många alkoholister har ångest och får de antabus så mår de dåligt av alkohol, men de blir inte av med ångesten som orsakat själva missbruket.
Djupare än kemi
Beroende är ett ”nonsensbegrepp” för att det är ett biokemiskt begrepp – folk kan sluta med allt, menar Ted Goldberg.
Men biokemisterna verkar hålla med sociolog Ted Goldberg att även det psykosociala är viktigt. Dr Pier Vicenzo Piazza, huvudförfattare till den nya studien, avslutade ett tal med föjliande ord vid ett cannabisseminarie i Stockholm för ett par månader sedan:
– Ett läkemedel måste alltid kombineras med psykoterapi. Droganvändning är alltid ett symptom på ett större och djupare problem i individens liv.
Studien “Pregnenolone Can Protect the Brain from Cannabis Intoxication” publiceras i tidskriften Science.