Att köpa råvaror som är närproducerade har länge varit en sanning om man velat äta klimatsmart. Men det är en sanning som inte alltid stämmer visar en studie som forskare vid IVL Svenska miljöinstitutet gjort.
Hur råvarorna tagits fram viktigast
Forskarna upptäckte att det ofta var bättre för klimatet om det var säsong för grönsaker och frukt än om de var närproducerade. Och kött visade sig vara den värsta klimatboven när det gäller mat.
– Här måste vi tänka om, säger Stefan Åström, en av forskarna vid IVL Svenska miljöinstitutet. Vi ser transporter som en så självklar miljöbov. Och även om långa transporter är dåliga på grund av höga utsläpp, så kan man inte när det gäller mat, undvika att ta med de andra aspekterna i matens livscykel. Hur maten har odlats och tagits fram eller vilken mat djuren har ätit, om grönsakerna odlats i växthus eller växt upp naturligt och hur råvarorna har processats.
Att äta kött värst
Forskarna har jämfört fem olika veckomatkorgar med en genomsnittlig veckomatkorg i Sverige och räknat hur stor koldioxiutsläppet skulle bli efter ett år.
Det visade sig att att en vegetarisk matkorg med svenska säsongsfrukter och grönsaker minskar koldioxidutsläppen med 379 kg per invånare och år jämfört med den genomsnittliga matkorgen.
Medan en matkorg med bara kött ger en ökning av koldioxidutsläppen med 398 kilo per invånare och år jämfört med den genomsnittliga matkorgen.
Och frågan är om man måste bli vegetarian för att äta klimatsmart.
– Personligen jobbar jag för att åtminstone minska mängden kött, säger Stefan Åström. Jag tycker om kött så det kommer nog att bli söndagsstek lite då och då. Så det blir till att få bort en hel del kött och ta in mer goda grönsaker.
Fakta
Matkorgarnas påverkan på klimatet mätt i koldioxidutsläpp per invånare och år
Vegetarisk korg med svenska säsongsgrönsaker och frukt -379 kgVegetarisk korg -283 kgMatkorg med svenskt säsongsmat -97 kgMatkorg med närproducerade varor -53 kgGenomsnittlig matkorg 0 kgMatkorg med enbart kg +398 kg