Bakom granskningen står ett 30-tal experter inom ryggforskning från olika länder. De har bland annat tittat på hur man behandlar patienter globalt och hur väl det svarar mot det vetenskapliga underlaget som finns. Resultaten publiceras i den medicinska tidskriften The Lancet.
– Det finns vetenskapliga belägg för att operation eller läkemedel inte ska vara de första alternativen vid ländryggssmärta. Men det efterlevs inte alltid enligt våra analyser, säger Birgitta Öberg, professor i fysioterapi vid Linköpings universitet och en av författarna till artikelserien.
Träna upp stabilitet
Mer än 540 miljoner människor världen över beräknas lida av ländryggsbesvär. Hos majoriteten av dem går det inte att koppla någon sjukdom till besvären. Forskarna argumenterar därför för att patienter världen över ofta får onödig vård.
Många behandlas nämligen med metoder som inte har någon vetenskapligt bevisbar effekt eller ombeds vila. Det de egentligen behöver är ofta träning och en tidig återgång till arbetet och vardagen.
– Ofta är det så att stabiliteten i ryggen behöver förbättras med träning och majoriteten av de som får ont i ryggen blir helt bra med hjälp av träning och olika strategier för att hantera smärtan, säger Birgitta Öberg.
Avvakta med operation
Forskarna vill särskilt trycka på att det är viktigt att uttömma effekten av andra behandlingsmetoder innan man erbjuder patienter operationer eller starka läkemedel som kan vara beroendeframkallande.
– Det finns en grupp patienter som har akuta och allvarliga symptom som tyder på en sjukdom eller skada, och de ska ju opereras. Men sen finns det de som har mer långdragna besvär som också erbjuds kirurgi när träning eller andra behandlingsmetoder egentligen kan vara det bästa alternativet, säger Birgitta Öberg.
Litet problem i Sverige
Björn Rydevik, professor i ortopedi vid Göteborgs universitet och ortopedkirurg vid Sahlgrenska akademin, menar att vi i Sverige inte opererar eller skriver ut medicin i onödan men han håller med om att det är ett globalt problem.
– Jag skulle säga att det är ett väldigt litet problem i Sverige. Det finns tydliga riktlinjer för hur man ska behandla en patient med ryggbesvär, säger han.
Global epidemi
Björn Rydevik menar också att sjukgymnastik och andra former av lindrigare behandling i de flesta fall ska vara första steget.
– Det är otroligt viktigt att patienter får bra vård. Ryggsmärta är ingenting som drabbar någon då och då utan det är en global epidemi kan man säga. Förebyggande åtgärder och tidig rehabilitering är nyckelpunkterna i det här, säger Björn Rydevik.