Våra husdjur påverkar oss på gott och ont Foto: Anders Wiklund/ TT

Professor: Borde finnas ”VAH – vård av husdjur”

Uppdaterad
Publicerad

Att en hund gör livet bättre är bevisat många gånger men nu visar en ny studie att om husdjuret blir kroniskt sjuk så mår husse och matte dåligt med depression och stress.

– Husdjur kan fungera som terapi med stora samhällsvinster men den här forskningen visar att det också blir allvarligt när djuren blir sjuka. En praktisk aspekt av det är att samhället kan behöva fundera på olika stöd för dessa djurägare, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings Universitet.

Han tycker att man kan lyfta frågan om det borde införas VAH, vård av husdjur, som komplement till VAB, vård av barn.

Menar du allvar?

– Jo visst var det allvar. Men kanske lite naivt att tro att samhället ska tänka så. Men med tanke på hur viktiga husdjuren är för sina ägare och betydelsen för människors hälsa och välbefinnande vore det väl inte helt ologiskt att tänka sig att man fick ta ledigt för att vårda ett sjukt husdjur på liknande villkor som när man har ett sjukt barn.

Som forskarna trodde

Studien gjordes på Kent State University i Ohio de undersökte 238 ägare till hund eller katt. 119 ägare hade ett husdjur som led av en kronisk eller dödlig sjukdom och 119 ägare hade ett husdjur som var friskt.

Forskarna använde liknade frågor som använts i forskning på hur närstående påverkas om en familjemedlem blir sjuk. Ett exempel var ”känner du dig arg när du är omkring din släkting”, men de bytte ut ordet släkting mot husdjur. Ägarna fick sedan skatta frågorna från högt till lågt.

Resultaten visade att ägare till sjuka djur hade högre nivåer av stress, depression och ångest, jämfört med de som hade friska djur. 

Påverkar ägaren

Det finns en hel del forskning som visar att ett husdjur kan ha goda hälsofördelar på sin ägare. Till exempel kan prognosen för tillfrisknandet efter en hjärtinfarkt påverkas positivt om ägaren har en hund och det självrapporterade välbefinnandet är ofta mycket högt hos djurägare, berättar Per Jensen

Han konstaterar att den här nya studien visar nu det omvända.  I Sverige har vi över 700 000 hundar och långt över en miljon katter och de har en stor påverkan på sina ägares livsstil och hälsa, säger Per Jensen.  

– De emotionella banden är på gott och ont – smärtan när kompanjonen blir allvarligt sjuk kan vara förödande som den här rapporten visar.

Forskarna i studien riktar sig även till veterinärer som har hand de sjuka djuren och deras ägare och menar att de i sin tur kan bli påverkade av det. Forskarna menar på att studien kan hjälpa veterinärer att förstå och lättare kunna hantera ägare i en sådan situation. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.