Mary duschade framsidan av kroppen genom att greppa slangen nära munstycket. Det skapade en hård, koncentrerad vattenstråle som fungerar som ett duschhuvud. För att nå ryggen använde hon en annan teknik. Hon greppade slangen längre bak och svingade den över ryggen i en lassoliknande rörelse. Och just en slang är inte är det enklaste verktyget att kontrollera.
– Vattenslangar är komplexa verktyg tack vare deras flexibilitet och att vatten flödar, säger Lena Kaufman.
Fördrar tjocka slangar
Mary fick också möjlighet att testa sina färdigheter med olika slangar och hon föredrog en slang med en diameter på 24 mm. Den tunnaste slangen som var 13 mm var svårare att hantera.
– Det vi observerade var att hon anpassade sitt duschbeteende efter de olika verktygen och deras varierande användbarhet, säger Lena Kaufman.
Forskarna menar att Marys förmåga att anpassa sin slanganvändning till olika slangdiametrar är ett tecken på målinriktad verktygsanvändning, vilket tidigare inte observerats hos elefanter.
Bus eller avundsjuka
Under studien var det inte bara forskarna som tittade på när Mary duschade. Vid sidan stod den yngre elefanthonan Anchali. Plötsligt klämde Anchali till Marys slang. Vilket stoppade vattnet.
– Vi undrar är om Anjali försökte sabotera Marys duschbeteende, säger neurobiologen Michael Brecht.
Forskarna tror att detta skulle kunna tyda på att Anchali vill utsätta Mary för ett bus eller att på annat sätt få deras uppmärksamhet, för att vara säkra behövs fler studier. Studien om Marys duschvanor publicerades i Current Biology.
Djur som använder verktyg
Länge trodde man att det bara var människor som använde verktyg, men i dag vet vi att flera djur behärskar redskap.
Schimpanser, fiskar termiter med pinnar, knäcker nötter med stenar och kan tillverka spjut för jakt. Orangutanger, använder pinnar för att nå honung, insekter och öppna frukter. Gorillor, mäter vattendjup och använder stödjande pinnar i vatten.
Men det är inte bara apor som använder saker i sin omgivning som redskap. Delfiner, använder svampdjur för att skydda nosen vid födosök. Havsuttern, knäcker musslor och snäckor med stenar och bläckfiskar utnyttjar kokosnötskal som skydd och gömställen.
Bland fåglarna utmärker sig Kaledonisk kråka som tillverkar krokar av pinnar för att fånga insektslarver och Hackspettfink som petar ut insekter med kaktustaggar.