• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nobelpristagare i fysik: ”Konstigt med så mycket fokus på att jag är kvinna”

Uppdaterad
Publicerad

Donna Strickland är den första kvinnliga Nobelpristagaren i fysik på över 50 år. Frances Arnold är endast den femte kvinnan som någonsin får motta Nobelpriset i kemi. Men hur ser de själva på sin roll som nobelpristagare?

— Jag tycker det är konstigt med så mycket fokus på att jag är kvinna, för jag tänker aldrig riktigt på det. Jag tänker aldrig på att jag är en kvinna som sysslar med vetenskap, säger Donna Strickland årets nobelpristagare i fysik till SVT.

Vända en nackdel till en fördel

Men Frances Arnold, nobelprisvinnare i kemi har en lite annan syn på det. Hon menar att hon utan tvekan behandlats annorlunda för att hon är kvinna. Men att hon tagit vara på det och använt det till sin fördel.

Nobelpriset 2018

— Forskare behöver uppmärksamhet, någon måste se ditt arbete och finansiera det. Så jag har använt det faktum att jag är en sällsynt fågel inom kemi för att få folks uppmärksamhet, och sen har jag behållit deras uppmärksamhet genom att göra ett gediget arbete, säger Frances Arnold.

Fysik är det forskningsfält där kvinnor är som mest underrepresenterade. Endast tre kvinnor har någonsin mottagit nobelpriset i fysik och Donna Strickland tror det kan kopplas till barndomen.

— Jag tror samhället i stort ser medicin som något man ska syssla med. Så när kvinnor väl blev tillsagda att de kan göra vad de vill, sa deras föräldrar samma sak till dem som de sa till deras bröder: “du borde bli läkare!” Ingen förälder säger: “Du borde bli fysiker!”, säger Donna Strickland.

KVA:s jämställdhetsarbete

Enligt Göran K. Hansson, ständig sekreterare på kungliga vetenskapsakademien, är fokus i deras jämställdhetsarbete att få folk att uppmärksamma kvinnliga forskare. De jobbar för att fler kvinnor ska vara med och nominera, och arbetar för att ingen ska förbise en kvinnlig forskare på grund av deras kön. Men processen är långsam och inte alla åtgärder hann sättas i bruk inför årets Nobelpris.

— Det här är inte ett resultat av vårt jämställdhetsarbete, säger Göran K. Hansson, ständig sekreterare på Kungliga Vetenskapsakademien.

Så det återstår att se om årets Nobelpris är början på en trend eller inte, men Frances Arnold är i varje fall hoppfull.

— Jag är lycklig över att få vara i framkanten på vad jag är helt säker på, är en våg av kvinnor som kommer vinna Nobelpriset i kemi.

Se mer om både Frances Arnold och Donna Strickland i Vetenskapens världs porträtt på årets Nobelpristagare på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet