• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Göran K Hansson tycker det är viktigt att män och kvinnor har samma möjligheter inom forskning. Foto: TT

Så ska Kungliga Vetenskapsakademien lösa bristen på kvinnliga pristagare

Uppdaterad
Publicerad

Förra året tog debatten om bristen på kvinnliga Nobelpristagare ordentlig fart. KVA lovade då att göra något åt det. Men ständige sekreteraren Göran K Hansson kan inte lova några dramatiska förändringar det här året.

Nobelprisets historia är kantad av kvinnor som inte fick priset. Från brittiske astrofysikern Jocelyn Bell vars manliga handledare fick priset 1978 för en upptäckt hon var först med att observera, till Lise Meitner vars 30-åriga samarbete med Otto Hahn belönades med att Hahn ensam vann Nobelpriset i kemi 1945.

Inga kvinnor på två år

Nobelpriset 2018

Förra året tog debatten om jämställdhet kring Nobelpriset fart. Det stod då klart att man för andra året i rad inte hade tilldelat en enda kvinna ett Nobelpris. Göran K Hansson, ständige sekreterare på Kungliga Vetenskapsakademin gick då ut i media och erkände det som ett problem de jobbade med.

— Att ge kvinnor och män lika chanser inom forskningsvärlden är oerhört viktigt, även att intressera unga kvinnor för naturvetenskapens fantastiska värld, säger Göran K Hansson.

Nu har året gått och världens ögon är ännu en gång på Kungliga Vetenskapsakademin och deras arbete, vad de har gjort och hur det har gått. Bland annat har man länge jobbat med att öka mängden kvinnliga ledamöter i kommittéerna. Kommittéerna väljer de slutgiltiga kandidaterna till Nobelpriset.  

— I Nobelkommittéerna har vi en ganska hyfsad representation. Tre av fem kommittéer har kvinnliga ordföranden och det tycker vi är viktigt, säger Göran K Hansson.

”Hyfsad representation” betyder i det här fallet att i de tre kommittéer som KVA är ansvariga för är tre av femton ordinarie ledamöter kvinnor. Efter intervjun med Göran K Hansson rättade han sig via e-post och tyckte då inte längre att representationen var ”hyfsad.”

— Däremot får jag nog säga att könsbalansen i kommittéerna inte är bättre än bland professorerna inom de olika ämnena i världen, säger Göran K Hansson.

De som nominerar

Men för Göran K Hansson handlar det inte endast om de som väljer vinnarna, utan även de som nominerar runt om i världen. Därför har Kungliga Vetenskapsakademin bett om hjälp från de som nominerar och vädjat till dem att ”beakta insatser av kvinnor”. Man har även aktivt arbetat för att fler kvinnor ska ha möjlighet att nominera kandidater och enligt Göran K Hansson är det fler kvinnor som nominerar i år jämfört med förra året.

I år har man även skrivit i de brev som skickats iväg till de som nominerar, en vädjan om att hålla ett öga öppet för insatser gjorda av kvinnliga forskare och forskare tillhörande en etnisk minoritet. Men dessa brev hann inte ut inför årets Nobelpris.

— Men vi kvoterar inte och vi kommer inte att kvotera. Utan de kvinnor som får nobelpriset om det nu blir i år eller nästa år får det för att de har gjort banbrytande vetenskapliga insatser, inte för att de ingår i någon kvot. Inget sånt ifrågasättande får förekomma, säger Göran K Hansson.

Kommer ert arbete att märkas när nobelpriserna tillkännages?

—Jag har inte gjort någon statistisk undersökning, men mitt spontana intryck är att det inte skett något dramatisk förändring i hur många kvinnor som nominerats. Det här är ju ett långsiktigt arbete.

Kvinnor och Nobel

Av 923 nobelprisvinnare har endast 48 stycken varit kvinnor.

Nobelpriset i litteratur är den kategori flest kvinnor vunnit, närmare bestämt 16.

I fysik har endast två kvinnor vunnit.

KÄLLA: nobelprize.org

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2018

Mer i ämnet