Sitter man på en långtidsflygning eller är sängliggande under lång tid så kan blodkärlen ta skada, vilket i sin tur kan leda till blodproppar. Men björnar som ligger stilla i ide under hela vintern får inte blodproppar.
Nu har en internationell forskargrupp upptäckt anledningen till att brunbjörnen inte drabbas av blodproppar. Forskningen presenteras i veckans Science.
Proteinet försvinner på vintern
Björnarna har förmågan att naturligt hämma produktionen av proteinet HSP47 under tiden i idet. När proteinet försvinner minskar även risken för att proppar bildas.
– Proteinet är nästan helt borta hos björnarna på vintern. Och sedan på sommaren är blodplättarna som hos oss människor, säger Ole Frøbert, kardiolog vid Universitetssjukhuset i Örebro samt medförfattare till studien.
Forskare vet sedan tidigare att risken för att en människa ska drabbas av blodpropp ökar första veckorna efter att man blivit sängliggande. Efter fyra till sex veckor minskar risken. Nu kan de visa att det är samma mekanism som verkar hos människor som hos björnar – proteinet HSP47 försvinner.
Utveckla läkemedel
Resultatet tror forskarna kan ge insikt i hur man skulle kunna förebygga blodproppar hos människor i framtiden.
– Det vi vill veta är om vi på något sätt kan bromsa det här proteinet i blodplättar hos människor.
Risker med nuvarande läkemedel
Den som har ökad risk för att få blodproppar ordineras idag blodförtunnande medicin. Den minskar risken för att blodproppar ska uppkomma men ökar samtidigt risken för blödningar.
– Alla blodförtunnande läkemedel har en risk för blödning. Den är inte jättehög men den finns och hos vissa kan det bli en väldigt allvarlig blödning
Med den nya forskningen hoppas forskarna på att skapa en ny blodproppsmedicin som samtidigt minskar risken för blödningar.
Blodpropp
En blodpropp beror på att blodet levrar sig och bildar en propp i ett blodkärl. Det blir då svårare för blodet att passera. Blodproppar i benen som lossnar kan följa med blodet och fastna i lungorna. En propp som upptäcks och behandlas tidigt är oftast inte farlig. Men blir den större kan den hindra blodcirkulationen allvarligt.
Källa: Vårdguiden