Koldioxidutsläppen minskade med sju procent under pandemin

Uppdaterad
Publicerad

Koldioxidutsläppen minskade med sju procent globalt under 2020 jämfört med 2019. Orsaken är restriktionerna under pandemin. 

Forskare har undersökt koldioxidutsläppen från 2015 då Parisavtalet klubbades igenom och fram till coronapandemin. Utsläppsminskningen i de berörda länderna under dessa år var 0,1 miljarder ton per år. Framförallt var det ett resultat av att fossil energi byttes ut till förmån för förnybar energi.

Största minskning som hittills observerats

Men under pandemin 2020 minskade koldioxidutsläppen i dessa länder med nio procent. Globalt blev utsläppsminskningen 2,6 miljarder ton koldioxid jämfört med året innan, vilket innebär en minskning med sju procent. Det är den största minskningen forskare hittills har observerat, enligt studien.

Klimat

Minskningen under 2020 beror till stor del på de restriktioner som införts runtom i världen för att hindra smittspridningen av covid-19. Förändringar inom transportsektorn hade störst inverkan. 

För att uppnå Parisavtalets mål om att uppvärmningen inte ska överskrida 1,5 grader krävs det att mellan ett och två miljarder ton koldioxidutsläpp minskar per år. Utsläppsminskningen under 2020 är alltså med råge uppnått. Men det belyser vilken kraftansträngning som krävs för att kunna uppnå klimatmålen, menar forskarna i studien. 

– Jag hade nästan hoppats att det skulle minska med mer än sju procent med tanke på allt vi gjort, säger Alasdair Skelton, klimatforskare och professor i geokemi vid Stockholms universitet som har läst studien. 

“Klimatkrisen kommer att vara hundra gånger värre än coronapandemin”

Samtidigt är det positivt att människor kan förändra saker om viljan finns, anser Alasdair Skelton. Men han efterfrågar samma omedelbara initiativkraft att lösa klimatkrisen som mänskligheten uppvisade inför coronapandemin. 

– Det är väldigt svårt för människor att begripa att klimatkrisen kommer att vara hundra gånger mer allvarlig än coronapandemin. Men det är svårt att få folk att agera eftersom det känns som att det är morgondagens kris, säger Alasdair Skelton. 

Forskarna pekar på att minskningen under 2020 inte kommer att bestå framöver om inte infrastrukturen förändras i grunden och blir miljövänligare. Ljuspunkter är att EU, Danmark, Frankrike, USA, Tyskland och Schweiz har infört stimulanspaket med inriktning mot grön energi och har begränsade investeringar i fossil energi, enligt studien. 

Kan vara början på nytt kapitel

Forskarna skriver att 2021 är året som kan markera början på en ny fas att tackla klimatförändringarna.

– Vi har fått världens chans att lösa klimatkrisen och vi borde ta den för att visa omsorg för våra barn, säger Alasdair Skelton. 

Han berättar att han på sina föreläsningar talar om 2019 som året med “peak carbon”, alltså året då vi släppte ut mest koldioxid i atmosfären. 

– Varför gör jag det? Jo, för det måste vara det. Om vi ökar igen, då är det kört, säger Alasdair Skelton.

Studien publicerades i Nature Climate Change.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet