Det som är spännande med studien, menar Benedict, är att deltagarna som alla var överviktiga endast fick en så enkel instruktion som ”Kan du förbättra din sömn?”.
– De var alla sådana som inte sov den längd som rekommenderas, alltså minst sov sju timmar. De började då sova längre än sju timmar, och resultatet blev att de började äta mindre, förklarar han.
Benedict trycker på att han och hans kollegor utfört liknande studier, där man vänt på steken.
– Sover man inte tillräckligt har det visat att ett visst hormon ökar i kroppen, som till hjärnan signalerar behovet av att äta. Och motsatta hormoner, som ska signalera att man egentligen inte behöver mat, finns inte tillräckligt av i blodet.
Varför mindre resultat ändå räknas
Vad gäller om de generella blodvärdena hos deltagarna förbättrades, är hittills svårt att märka av enligt Benedict:
– Det tar ju en tid att tappa vikten, och även i den här studien var det inte jättemycket som deltagarna gick ner. Det rörde sig om ett halvt kilo ungefär, men det var bara under två veckor.
– Men ändå visar ju den här studien att, om vi tänker på ekvationen som innehåller så många variabler som är avgörande gällande kroppsvikten, så räknas sömn också, säger han.
Gäller detta alla?
– Så enkelt är det inte. Man måste komma ihåg att de här överviktiga personerna inte sov tillräckligt till att börja med. Man kan inte säga att ”Ju längre jag sover desto mer går jag ner”. Det finns en tröskel, och den ligger nog mellan 7-9 timmar.