Det finns en manick som skördar energi från dina steg mot marken, omvandlar den till elektricitet som du sen kan ladda din mobiltelefon med.
Den kan också ersätta ett batteri i en pacemaker, då utvinner den energi ur hjärtats egna slag.
En forskargrupp har till och med lyckats utvinna energi ur snö som faller mot marken.
Utvinner energi ur snö som faller
Det låter som en evighetsmaskin – men det är det inte. Det är en nanogenerator. Den kan omvandla energi som kommer ifrån vardagliga rörelser och omvandlar den till el.
Nu kan vi alltså utnyttja energi runt omkring oss som vi förut inte visste hur vi skulle kunna ta till vara.
Den som leder utvecklingen av nanogeneratorer är 59-åriga Zhong Lin Wang som är verksam i både Kina och USA. I sin första nanogenerator använde han sig av den så kallade piezoelektriska effekten. Det är en egenskap som vissa kristaller har. När de utsätts för tryck omvandlas den mekaniska energin till elektricitet.
Område som exploderar
2012 utvecklade han en ny typ av nanogenerator, den triboelektriska nanogeneratorn, TENG, som också kan omvandla statisk elektricitet till vanlig el.
Zhong Lin Wang är den 14:e mest citerade forskaren i hela världen just nu, vilket är tecken på att väldigt många forskargrupper inspireras av och utvecklar hans uppfinningar. Det är ett forskningsområde som formligen exploderar.
Och snart borde hans arbete med att förse världen med en ny energikälla belönas med ett Nobelpris i fysik– kanske redan i år?
Fotoner med mystiska egenskaper
Men kanske är det lite för tidigt för nanogeneratorn att få pris. Några som har väntat länge nog är tre herrar som har bevisat att fotoner verkligen har en mystisk egenskap: kvantmekanisk sammanlänkning. Eller som Albert Einstein kallade det, spöklik avståndsverkan.
Foton-par som skapas ur samma källa står i omedelbar kontakt med varandra – om de så befinner sig på var sin ända av universum. Eller, än så länge har man kunnat visa att fotonerna klarar den bedriften på 120 mils avstånd.
Teleportering
Redan 1972 visade amerikanen John Clauser (77 år) med ett så kallat Bell-test att fotoner har en förmåga till telepatisk kontakt med varandra. Fransmannen Alain Aspect (73 år) vidareutvecklade testet. Österrikaren Anton Zeilinger (75 år) tog det hela ett steg vidare och visade hur man kan överföra information mellan två sammanlänkade fotoner, populärt kallat teleportering.
Det låter som science fiction men är faktiskt sant, och i framtiden skulle det kunna användas till idiotsäker kvantkryptering.
Vem som kommer att belönas med Nobelpriset i år får vi reda på tidigast 11:45 idag. SVT sänder direkt med start 11:40.