• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Nya studier av de sju jordlika planeterna i Trappist 1-systemet stärker hoppet om liv utanför vårt solsystem. Foto: NASA/JPL-Caltech

Nytt hopp om liv utanför vårt solsystem

Uppdaterad
Publicerad

Planeterna har vatten, är gjorda av sten och verkar ha gästvänligare atmosfärer än tidigare trott. Nya observationer av stjärnsystemet Trappist 1 stärker hoppet för utomjordiskt liv.

Det var i februari förra året som ett team av astronomer upptäckte ett stjärnsystem med hela sju planeter, något som aldrig tidigare observerats utanför vårt solsystem. Nu visar nya observationer att förhållandena för liv i stjärnsystemet kan vara bättre än man tidigare trott.

– Jag tycker det är väldigt spännande, och det är ganska troligt att det finns förutsättningar för liv på en eller flera av dessa planeter, säger Anna Neubeck, astrobiolog på Stockholms Universitet.

Livets vatten

Astronomerna fann att samtliga planeter är mestadels uppbyggda av sten och att de består av upp till fem procent vatten, vilket jämfört med jorden är ganska rikligt. Jordens vattenbestånd är blott 0.02 procent.

Forskarna hittade även bevis för att flera av planeternas atmosfärer saknar både väte och helium. Ämnen som återfinns på mer ogästvänliga planeter som Neptunus och Uranus.

– Det är bra med en atmosfär som kan stänga in värmen, och nu verkar det som att planeterna saknar vätgas och att de istället har något annat. Sedan är såklart frågan vad för något, säger Anna Neubeck.

Hopp om liv

Sammanlagt stärker studierna Trappist 1-systemets ställning som det bästa hoppet för att hitta liv utanför vårt solsystem. Minst tre av planeterna ligger i den så kallade beboliga zonen, ett område runt en stjärna där bäst förhållanden finns för flytande vatten och för liv.

Anna Neubeck är hoppfull.

– Om en planet har flytande vatten på en stenig planet som har en energikälla är det väldigt likt förhållandena på jorden, vilket såklart är bra förhållanden för liv. Som sagt, det här är väldigt spännande. Mänskligheten har länge letat efter liv på andra planeter, och det här är en fortsättning av vårt upptäcktsresande.

Det är med fyra nya studier publicerade i bland annat tidskriften Nature Astronomy, som ett internationellt team av forskare har undersökt de sju planeterna och stjärnan de kretsar kring.

Stjärnsystemet Trappist 1

Upptäckten tillkännagavs den 22 februari 2017.

Systemet befinner sig 39 ljusår bort, i riktning mot Vattumannens stjärnbild. 

Stjärnan är en kall dvärgstjärna som har en massa på åtta procent av vår sol. Den är lite större än Jupiter som är den största planeten i vårt planetsystem. 

Den har sju planeter som alla är ungefär lika stora som jorden. 

Så här upptäckte Trappist-teleskopet planeterna

Om en planet i ett avlägset planetsystem passerar framför sin stjärna, kan vi upptäcka det genom att planeten förmörkar solljuset lite grann. Teleskop som Trappist ser det som om stjärnan lyser svagare med jämna intervall. De här intervallen motsvarar planetens omloppstid. På det här sättet upptäckte astronomerna först tre planeter som regelbundet gick framför stjärnan. När de sen observerade planetsystemet med flera andra teleskop samt med det rymdbaserade Spitzer-teleskopet upptäckte astronomerna att stjärnan regelbundet förmörkades av så många som sju planeter.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.