Varje säsong har sin influensa, och att sjuktalen ökar framåt senhösten är ett årstidstecken så gott som något. Immunologernas dröm är därför ett ”supervaccin” som skulle kunna mota flera virus i dörren, för att komma ifrån de årliga vaccineringsprogrammen mot nya muterade varianter av säsongsinfluensan.
Och nu kan forskare vara en lösning på spåren. I en ny studie som publiceras i tidskriften PNAS har ett amerikanskt forskarlag nämligen upptäckt att personer som vaccinerades mot svininfluensan, H1N1, bär på antikroppar även mot influensavirus av typerna H5N1 och H3N2. Vaccineringen gjorde alltså att de utvecklade skydd mot flera stammar av influensaviruset.
Virus med akilleshäl
Redan förra året gjordes upptäckten att de som smittats av svininfluensan producerade höga nivåer av antikroppar som skyddade även mot andra influensavirus. Och nu kan man alltså se samma effekt även hos personer som vaccinerades mot H1N1.
Forskarna har undersökt antikroppar hos 24 vuxna som vaccinerade sig mot svininfluensan 2009. Alla hade utvecklat antikroppar mot influensaviruset, och det forskarna också såg var att antikropparna angrep en specifik del av viruset som inte ändras särskilt mycket genom mutationer.
Detta gör att vaccinet potentiellt kan skydda mot flera olika stammar av influensavirus, vilket är ovanligt.
– Den här upptäckten skulle kunna vara ett stort steg mot att utveckla ett vaccin som kan ge antikroppar som skyddar mot flera olika virusstammar, även mot knepiga mutationer som kan ha svåra konsekvenser i form av sjukdom och död, säger Rafi Ahmed, en av forskarna bakom studien.