Karl Michaëlsson är professor i medicinsk epidemiologi och menar att de flesta äter d-vitamin helt i onödan. Foto: Uppsala universitet & AP Photo/Mark Lennihan

Läkaren: ”De flesta äter D-vitamin i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

D-vitamin på recept har ökat med nästan tusen procent de senaste åren, rapporterar Svenska Dagbladet.

Men att äta tillskottet är onödigt om du inte har några brister, enligt överläkaren och professorn Karl Michaëlsson.

För att behålla energin när solen alltmer sällan visar sig finns en rad olika knep – och myter. Många svenskar väljer att fylla på D-vitaminlagret med hjälp av olika kosttillskott.

Karl Michaëlsson, professor i medicinsk epidemiologi och överläkare i ortopedi i Uppsala, menar dock att det råder delade meningar om huruvida tillskotten faktiskt har någon effekt.

– De allra flesta äter D-vitamin i onödan, säger han.

Rådet: Varierad kost

D-vitamin förebygger rakit hos barn och ges till äldre med risk för benskörhet i kombination med kalcium. Förutom det finns få vetenskapliga belägg för att tillskottet bidrar till bättre hälsa.

– Att sola måttligt på sommaren och äta varierad kost räcker. Då klarar de flesta sig hela året utan tillskott, säger Michaëlsson.

Trots att beläggen för att D-vitamin bidrar till bättre hälsa är få visar siffror från Socialstyrelsen att sjukvårdens föreskrivning ökade med 996 procent i åldersgruppen 5–54 år mellan 2011 och 2020, enligt SvD.

– Det finns absolut ingenting som talar för att någon form av D-vitamin­brist skulle ha ökat på samma sätt under den här tiden, säger Josabeth Hultberg, specialist i allmän­medicin på Åby vård­central i Norrköping, till tidningen.

– Sjukvården ska inte syssla med medicinskt omotiverade behandlingar eller utredningar, och det här talar för att vi gör det. 

”Marknadsföringen är förförisk”

Michaëlsson håller med.

Han tycker att Sverige, likt Norge, borde avråda från att utföra D-vitamintester. Många tror att ju mer kosttillskott desto bättre, men det stämmer inte, enligt honom.

– Studier visar att vid högt intag av D-vitamin så får man högre fallbenägenhet, mer frakturer och sämre muskelstyrka. Tvärtemot vad man tror.

Under pandemin har försäljningen av D-vitamin nått nya rekordnivåer. En del tar det i tron om att det ska skydda mot covid-19, men Michaëlsson varnar för en övertro kring D-vitamin och påstådda kopplingar till allt från covid-19 till cancer och psykisk ohälsa.

– Marknadsföringen är förförisk. Vem är inte lite trött under hösten? Man saknar soljuset och då extrapolerar man det till att D-vitaminnivåerna går ner under vintern och att man behöver tillskott.

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Grupp/ålderRekommenderat intag per dag

  • Spädbarn och barn under 2 år

10 mikrogram

  • Barn och vuxna under 75 år

10 mikrogram

  • Vuxna med lite eller ingen solexponering

20 mikrogram

  • Vuxna över 75 år

20 mikrogram

* Det rekommenderade dagliga behovet varierar med ålder och hur mycket man vistas i solen.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.