När man räknar ut talet pi kan det till exempel göras som en lång serie, där man börjar med en etta och adderar respektive subtraherar allt mindre och mindre tal. Pi har därför aldrig något slut utan kan beräknas i all oändlighet.
Med kraftfulla datorer har ett nytt rekord beräknats på över 31,4 biljoner decimaler, en uträkning som tog 121 dagar att slutföra rapporterar BBC.
– Det handlar egentligen bara om tålamod. Hur exakt du vill skriva pi beror på hur länge det dröjer innan du tröttnar, säger Jana Björn, professor i matematik vid Linköpings universitet.
Decimaler
Men hur stor användning man har av att kunna så många decimaler är inte självklart. Vissa menar att efter ungefär 20 decimaler så behöver man inte mer noggrannhet.
Vid NASAs raketlaboratorium använder man inte fler än 15 decimaler när man gör beräkningar på till exempel omloppsbanor, där pi används.
– Mest är det kanske för skojs skulle som man räknar ut så många decimaler. Fast vem vet, avlägsna decimaler i pi kanske blir till nytta i framtiden. Talteori betraktades till exempel länge som abstrakt men nu är den en viktig del av våra krypteringsmetoder, säger Jana Björn.
Dyker upp här och var
Det är inte bara för beräkningar inom astronomin som pi dyker upp. Sambandet mellan en cirkels omkrets och diameter kan användas inom flera områden, allt från biologi till bildbehandling.
– Pi dyker upp inom många delar av matematiken. När man räknar på till exempel sannolikhetslära eller signalbehandling används pi, säger Jana Björn.
Tau
En del forskare förespråkar dock att man ska byta ut pi mot tau. Tau motsvarar i det här fallet två gånger pi, och inkluderar en cirkels radie istället för diameter. Vissa menar att detta är mer användbart eftersom många räknar med just radien och inte diametern.
– Men praktiskt sett är nog inte det här så genomförbart. Det skulle vara rätt svårt att ställa om, säger Jana Björn.