Vetenskapens värld – De mystiska björndjuren

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se det lilla björndjuret som är mindre än en millimeter och känd för att kunna överleva det mesta. Foto: Vetenskapens värld/SVT

Pyttesmå superöverlevare kan vara nyckeln till att rädda liv

Publicerad

Om vacciner kunde frystorkas skulle de inte behöva hållas kylda, och de skulle bli lättare att frakta runt om i världen. För att lyckas försöker forskare använda ett ämne som produceras av en av naturens tuffaste djurarter.

Vacciner behöver hållas kylda, vilket är ett problem när man ska frakta dem till svåråtkomliga områden där det till exempel inte finns elektricitet. Nu försöker forskare hitta ett sätt att istället frystorka vacciner – med en teknik som de lär sig från en av de tuffaste djurarterna på jorden: Björndjur.

Björndjur, vars vetenskapliga namn är trögkrypare, är mindre än en millimeter stora och har gjort sig kända som ett av världens mest seglivade djur. De har en förmåga att under långa perioder stänga ner sina funktioner, krympa ihop och förlora nästan all vätska – ända tills de får vatten och börjar leva igen.

Protein ska skydda vaccinet

Under den processen tillverkar björndjuren ett protein, som i sin tur bildar en slags skyddande gelé runt molekylerna i djurens celler.

– Gelén hindrar björndjurens molekyler från att skrynkla ihop eller klumpa sig. Det är så de överlever uttorkning. De här proteinerna skyddar i stort sett allt inuti björndjuren, säger Silvia Sanchez-Martinez, forskare på University of Wyoming.

Nu vill forskarna testa om geléns egenskaper kan tillämpas på vacciner och andra mediciner också. I så fall kan de frystorkas, och behöver inte hållas kylda hela vägen fram till sina mottagare.

–Utan kylkedjan är det inte längre några problem att få vaccin att nå fram till människors armar, säger Silvia Sanchez-Martinez.

Se Vetenskapens värld – De mystiska björndjuren i SVT Play eller på SVT2 den 9 september klockan 20:00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.