ALT-text: En jämförelse mellan en fossiliserad avföring som hålls i handen på vänster sida och en 3D-visualisering av en skalbagge på höger sida. Bakgrunden visar en illustration av ett forntida djur.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
De första dinosaurierna åt en hel del skalbaggar. Det avslöjar 200 miljoner år gammalt bajs – i fossil form. Spela videon för att se mer om dinosauriernas matvanor. Foto: Grzegorz Niedzwiedzki, Martin Qvarnström

Bajs avslöjar hur dinosaurierna blev kungar i Pangea

Uppdaterad
Publicerad

De allra första dinosaurierna var inte kräsna. De åt insekter, fisk och växter. Det avslöjar analyser av över 200 miljoner år gammalt bajs.

– De tuggade i sig allt möjligt som de kom över, säger Martin Qvarnström som är evolutionsbiolog vid Uppsala universitet.

Fram till för 200 miljoner år sedan satt alla landområden ihop i en enda superkontinent som brukar kallas Pangea. I de norra delarna dominerade dinosaurierna. Området, som idag är Polen, har visat sig vara en viktig plats för forskare som vill studera de förhistoriska reptilerna.

I en ny studie har forskare undersökt dinosauriernas födointag för att försöka förstå hur de tog platsen som kungar i näringskedjan, medan andra djur dog ut.

Genom att titta på fossilerat bajs, så kallade koproliter, har forskarna kunnat se att dinosaurierna var allätare.

– Det här tror jag var en viktig pusselbit varför de blev så framgångsrika, säger Martin Qvarnström.

Överlevde klimatförändringar

Det internationella forskningsteamet med koppling till Uppsala har studerat 500 fossiler av både ben och avföring och resultaten visar att dinosauriernas kost förändrades över tid.

Under mitten av Triasperioden för cirka 237 millioner år sedan, var klimatet varmt och torrt, och de första dinosaurierna var både små och få till antal. Men när klimatet började bli fuktigare, förändrades förutsättningarna. Djur som var specialiserade på en viss typ av föda fick det allt svårare. Dinosaurierna med en mer varierad kost kunde å andra sidan anpassa sig bättre till de nya förhållandena. Detta gjorde att de både växte sig större och att de blev fler.

– Klimatet och miljön förändrades. Dinosaurierna var inte lika sårbara som andra djurgrupper som dog ut, säger Martin Qvarnström.

Stegvis utvecklades fler arter och i takt med att dinosauriernas mångfald ökade började de köttätande dinosaurierna även jaga andra landlevande djur.

För drygt 200 miljoner år sedan traskade en therapod runt i det som idag är polska Soltykow. Foto: Gerard Gierlinski

En bild av dåtiden

Avföringen som studerats i studien ger en ögonblicksbild av vad dinosaurierna åt vid en viss tid. Varje fossil är ett nedslag på en tidslinje över 30 millioner år. Att studera koproliter över en längre tidsperiod är något nytt. Och det skapar fler pusselbitar till berättelsen om hur det gick till när dinosaurierna blev dominerande på jorden. Men även om man vet mer har man fortfarande inte alla detaljer.

–Det är viktigt att ha i åtanke att det här är inte en bild av dåtiden, för en komplett bild kommer vi aldrig ha, säger Martin Qvarnström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.