Forskarna är själva förvånade över resultatet, som presenteras i Lancet. Redan ett år efter förbudet syns effekterna tydligt.
– Den här studien ger klara bevis för att rökförbud resulterar i påtagliga hälsovinster för ofödda barn och barn. Förtidiga förlossningar och svåra astmaattacker bland barnen minskar signifikant, säger Jasper Been vid Maastricht University Medical Centre i Nederländerna.
Studien är den första systematiska genomgången som gjorts på området.
Tillsammans med kollegor plöjde Jasper Been genom den vetenskapliga litteraturen, på jakt efter studier som hade undersökt ett eventuellt samband mellan rökförbud och hälsovinster.
Till slut identifierade forskarna elva studier, fem från Nordamerika och sex från Europa, som involverade fler än 2,5 miljoner födslar och över 247 000 sjukhusvistelser på grund av astma.
Tydliga hälsoeffekter
I de aktuella studierna hade länderna eller delstaterna förbjudit cigarettrökning på arbetsplatser och/eller allmänna platser.
Sammantaget visar det sig att liknande begränsningar, redan efter ett år, minskar antalet barn som föds för tidigt och antalet barn som tvingas uppsöka sjukhus på grund av astma med tio procent. Antalet barn som föds väldigt små för sin ålder minskar med fem procent.
Mattias Öberg, docent vid institutet för miljömedicin på Karolinska institutet, tycker att studien är väl genomförd och visar på att det går att förbättra hälsan genom politiska beslut.
-Det är en viktig poäng. Alla vet att det inte är bra att röka, men tidigare har det varit svårt att visa på den här kopplingen mellan beslut och tydliga hälsoeffekter.
Ytterligare förbud
I Sverige är det förbjudet att röka på exempelvis arbetsplatser, i offentliga lokaler och – sedan 2005 – restauranger och barer.
Men det räcker inte, anser regeringen som har gett Folkhälsomyndigheten i uppdrag att utreda hur man ”ytterligare kan skydda allmänheten för passiv rök”.
TT: Vilka ytterligare åtgärder kan det handla om?
– Vi är mitt i utredningen nu och eventuella åtgärder kan först diskuteras i höst då den ska vara klar, säger Linda Maripuu vid Folkhälsomyndigheten.
En inte alltför vild gissning är att reglerna skärps för ställen som busshållplatser eller torg. I Sverige är det nämligen, till skillnad från många andra länder, inte förbjudet att röka på offentliga platser utomhus. Ännu.