• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Lodjuret har kommit tillbaka. I Sverige finns nu 277 familjer. Foto: Miha Krofel

Rovdjuren trivs i Europa

Uppdaterad
Publicerad

Vargarna har återerövrat Europa.  Antal björnar, lodjur och järv har också ökat kraftigt. Det visar en stor sammanställning över rovdjursbeståndet i Europa som publicerades i tidskriften Science i veckan.

Människan och rovdjuren har en lång och blodig historia gemensamt. Misstron mot de stora och skygga djuren har länge varit intakt. Rovdjuren hotade människan och dödade boskap. Människans avsky ledde till att djuren nästintill utrotades. I mitten av 1900-talet levde en reducerad skara rovdjur i Europa och i Sverige var vargen helt utrotad. Nu har de kommit tillbaka.

Överrenskommelse

År 1979 anslöt många europeiska länder till den så kallade Bern konventionen där man kom överrens om att de stora rovdjuren ska få finnas och att varje land ska arbeta för deras bevarande. Vi ser nu effekterna av de ansträngningarna.

– Stor del av Europas befolkning anser att rovdjuren har rätt att leva sida vid sida med oss. Det finns inga stora grupper som propagerar för att rovdjuren ska utrotas, säger  Guillaume Chapron som är forskare vid SLU/Grimsö forskningsstation i Riddarhyttan och huvudförfattare till studien.

Guillaume Chapron är medveten om det finns stora konflikter om vargen i Sverige, men han anser att det till stor del handlar om hur många vargar som ska finnas, och var.

– Det viktiga är att varje land hittar egna smarta lösningar om hur människan ska leva tillsammans med rovdjuren.

Kan samsas

USA och många andra länder har en helt annan syn på hur rovdjuren ska bevaras. Rovdjuren finns i stora reservat i obebodda och avlägsna delar av landet. Syftet är att skilja människa och rovdjur åt. Om den amerikanska separationsmodellen för bevarande av rovdjur skulle ha varit rådande i Europa skulle det inte finnas några rovdjur kvar i Europa idag.

– I Europa finns inte de här stora tomma landområdena längre. Vi måste dela landskapet med rovdjuren, säger Guillaume Chapron.

Och det verkar som om människan och rovdjuren verkligen kan samsas. USA (förutom Alaska) har en dubbelt så stor landyta än Europa, och har en befolkningstäthet som är hälften än Europas. Ändå har Europa dubbelt så många vargar (11 000) än vad USA har.

 – Djuren återhämtar sig på ställen där man minst av allt trodde att de skulle göra det, även i tättbefolkade delar. Det är en positiv nyhet för arbetet med att bevara rovdjur.

Rovdjur i Sverige nu och då

Antalet rovdjur nu är beräknat på antalet mellan år 2010 till 2012.

Antalet rovdjur i det förgångna är beräknat på det lägsta antal djur mellan åren 1950-1970.

Björn

Nu: 3300

Då: 400-600

Lodjur

Nu: 1400-1900

Då: 175

Varg

Nu: 230-300

Då: Utrotad

Järv

Nu: 580-780

Då: 100-15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.