Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vem besöker dig om nätterna? Spela videon för att se hur du kan bli av med dina mardrömmar. Foto: Storyblocks

Så blir du av med dina mardrömmar

Uppdaterad
Publicerad

Om samma obehagliga mardröm dyker upp flera gånger i veckan kanske du lider av ”nightmare disorder”. Men det finns bot. Ny forskning visar att det går att ge mardrömmarna ett lyckligt slut. Spela videon för att se hur man gör.

Var tjugonde person lider i dag av återkommande mardrömmar flera gånger i veckan. Det finns välutvecklade terapier som går ut på att skriva om slutet på drömmen i vaket tillstånd. Men nu har en schweizisk forskargrupp visat att det går att manipulera känslor i drömmen så att ditt sovande jag kommer ihåg att ändra den där obehagliga scenen som dyker upp var och varannan natt.

Ett ljud påminner i sömnen

– Jag tycker det här är helt fantastiskt! De har kopplat ett inlärningsmoment med ett specifikt ljud som man hör under sömnen och då får drömmen ett positivt slut, säger Christian Benedict som är sömnforskare vid Uppsala universitet.

Ljudet påminner personen som drömmer att denne nu ska ändra handlingen i mardrömmen och ta sig bort från de obehagliga bilderna som ger uttryck för misslyckande, konflikter, ilska och ledsamhet.

Mardrömmar kan orsakas av att man varit med om ett trauma och har posttraumatiskt stressyndrom, men de kan också förekomma utan någon underliggande sjukdom.

Kan ge sömnproblem

– Man kan utveckla en insomnia-problematik av att ha mardrömmar. När man ska sova blir man stressad för man vet att snart kommer de skrämmande drömmarna. Och då har man inte lust att somna, säger Christian Benedict.

Studien som genomfördes vid Université de Genève var relativt liten med 36 försökspersoner som led av nightmare disorder. Samtliga fick skriva om handlingen sin mardröm i vaket tillstånd, en terapi som kallas för imagery rehearsel therapy. Hälften av försökspersonerna fick samtidigt som de genomförde uppgiften också lyssna på ett entonigt ljud. Samma ljud spelades upp när de sov.

Fick mer lyckliga drömmar

Före experimentet hade gruppen i genomsnitt tre mardrömmar i veckan. Tre månader efter experimentet hade de som hade lyssnat på en ton i sömnen i genomsnitt noll till en halv mardröm per vecka.

– Dessutom drömde försökspersonerna också mer glädjefulla drömmar, säger Christian Benedict.

Spela videon ovan för att se hur man bearbetar sina mardrömmar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.