• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Forskarna är förvånade över att det är så mycket aktivitet på solen. Den är inne i en period när aktiviteten ska vara låg. Foto: NASA

Så drabbade solstormarna jorden

Publicerad

Solstormen som nådde jorden i september var den kraftigaste på tio år. Följden blev starka norrsken, problem med hemelektronik och störningar i radiokommunikation och elsystem.

Utbrotten är solens sätt att frigöra energi som har byggts upp av stjärnans magnetfält. Jordens eget magnetfält är väldigt starkt och ger oftast ett bra skydd mot de här utbrotten.

Men starka solutbrott kan få konsekvenser även här på jorden. Vi är beroende av teknik, som gps-system och stabila elnät, som kan slås ut av soleruptioner och geomagnetiska stormar.

Tillfälliga störningar

Nu står det klart att solutbrotten i september fick effekter här på jorden. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett särskilt ansvar för att informera sig om vilka åtgärder myndigheter och organisationer vidtar.

– Rymdvädercenter runt om i världen har rapporterat om problem med högfrekvent radiokommunikation samt gps. Det handlar om tillfälliga störningar som har påverkat hela den solbelysta sidan av jordklotet, berättar Kristoffer Hultgren, rymdexpert vid MSB.

TV: Solstorm har nått jorden – starkaste på tio år

Kan påverka elektronik

Det som många kan ha märkt i vardagen är, förutom norrsken, även problem med hemelektronik. Svenska Kraftnät har rapporterat om mindre störningar i sina system, som kan ha berott på rymdvädret. Kustbevakningen har dessutom upplevt falska radarekon från båtar, som senare visat sig inte finnas.

År 2003 drabbades Malmö av ett stort strömavbrott som berodde på ett solutbrott. Även om inte de kraftiga solutbrotten i år har gett liknande konsekvenser är det många som ser risker med att vi gör oss så teknikberoende.

– I och med att vårt samhälle blir mer och mer beroende av digitala tjänster så har rymdväder en direkt påverkan. Ju mer digitala tjänster vi använder, desto mer sårbara blir vi. Kraftiga solstormar i framtiden kan potentiellt slå ut stora delar av det högteknologiska samhället, enligt Kristoffer Hultgren vid MSB.

Vill förstå solen

Solutbrotten i september förvånade forskarna eftersom de inträffade i en period av solcykeln då de inte förväntar sig den typen av aktivitet. Enligt forskarna visar detta att det finns stora kunskapsluckor.

Hermann Opgenoorth, forskare vid Institutet för rymdfysik, IRF, berättar att det satsas mycket pengar på att göra prognoser av rymdvädret, men han menar att det går för fort. Enligt honom krävs det mer grundforskning om solen för att vi på sikt ska kunna förstå solen bättre och därmed förhindra allvarliga konsekvenser.

– Vi satsar på gps-system, självkörande bilar och traktorer. Vi gör oss snabbare beroende av tekniska system som kan slås ut av solen, än vi hinner skaffa oss kunskap om solen, säger Hermann Opgenoorth.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.