• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Så förändrar klimatförändringar världens skogar

Uppdaterad
Publicerad

Världens skogar tvingas anpassa sig till en ny verklighet till följd av klimatförändringarna. Följden blir att skogens förmåga att agera som “kolsänka” försämras, enligt en ny studie publicerad i tidskriften Science.

– Risken för stora störningar som stormar och bränder ökar, säger Thomas Pugh, geolog och miljövetare vid Lunds universitet, som har varit med och tagit fram rapporten.

Rapporten är en global riskanalys visar att somliga skogar är mer hotade än andra, som de tropiska skogarna och vissa skogar i Centraleuropa. Forskarna säger sig vara rätt säkra eftersom de “ligger på gränsen” till större förändringar.

Men forskarna pekar även på att det finns osäkerheter i studien. De är rätt säkra på vad som kan ske, men inte när – eller hur lång tid det kan ta.

Klimat

– Systemet blir mer stressat med mer koldioxid. Kanske kan träd komma att dö tidigare och därmed frigörs det lagrade kolet tidigare. Vi har sett att mycket kol lagras men vi är vid en punkt där vi kan se ett skifte. Men vi vet inte exakt hur det kommer att bli, säger Thomas Pugh vid Lunds universitet.

Men träd behöver ju CO2?

– Ja, och vi vet från växthusstudier att träd växer snabbare med mer koldioxid. Men varmare klimat stressar också träd mer. Även om de får mer koldioxid så kan de kanske inte använda det till fotosyntes eftersom det inte finns tillräckligt med vatten, säger Thomas Pugh.

Hör mer om studien och vilka områden som är i risk i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet