Marie Dacke förklarar hur honungsbin gör för att visa vägen till områden med blommor.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se binas dans som visar vägen till nektarn. Foto: Marie Dacke, Dong Shihao, James Nieh, UC San Diego

Så lär sig bin visa vägen till den goda nektarn

Uppdaterad
Publicerad

Unga bin studerar sina äldre kamrater för att blir bättre på att berätta för resten av bikupan var nektar och pollen finns.   

– Det sker väldigt mycket inlärning även på insektsnivå, säger Marie Dacke, professor i sinnesbiologi vid Lunds universitet.   

När ett bi hittar ett område rikt på blommor flyger det tillbaka för att berätta för de andra bina i kupan. Det sker genom en särskild dans, där biet visar hur långt och i vilken riktning de andra bina ska flyga för att hitta till blommorna.

För att ta reda på hur bin lär sig dansa skapade forskare två kolonier, en med enbart bin som bara var en dag gamla och en där dagsgamla bin fick observera äldre och mer erfarna dansare.  

Efter nio dagar fick de unga bina visa upp sina dansförmågor, för att på så sätt kunna visa kamraterna rätt väg.

Dansade fel

James Nieh, professor i biologi vid University of California i San Diego, och hans kollegor upptäckte då att de bin som hade observerat andra mer erfarna bin dansade felfritt redan första gången. 

Ungbin som däremot inte hade haft någon att lära sig av dansade ofta fel. De visade fel riktning, avstånd som var för långa och gjorde också fler misstag när det gällde ordningen på rörelserna.  

– Det här gör skillnad, för visar du fel riktning och avstånd så kommer de andra bina inte att hitta de blommor du vill att de ska hitta, säger James Nieh.   

Visade fel avstånd resten av sina liv 

Efter 20 dagar testade man samma bin igen. Då hade även bina som inte haft lärare de första nio dagarna i livet hunnit träna upp förmågan och blivit bättre på att dansa: förutom på en punkt.  

– De kommunicerade alltid avstånd som var för långa, berättar James Nieh.  

Bina fortsatte att visa fel avstånd i resten av sina liv. James Nieh jämför detta med de kritiska faser i inlärning som finns för människor. Till exempel kan vissa ljud i främmande språk vara svåra att uttala om vi inte lärt oss dem redan som barn.   

– Det skulle kunna vara så att kommunikationen gällande avstånd cementeras för bina i den här kritiska fasen, säger James Nieh.  

Se bina dansa loss i klippet ovan.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.