Klimatmötet öppnades den 6 november i Bonn, Tyskland. Efter att nya siffror om koldioxidutsläppen kommit vill forskare bidra med ett vetenskapligt underlag i klimatförhandlingarna. Foto: AFP/TT

Så ska vi undvika de värsta klimatförändringarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår klimatmötet i Bonn. I samband med årets möte går några av världens ledande klimatforskare samman i ett utspel.

Under det pågående klimatmötet möts världens ledare för att diskutera hur vi ska uppnå klimatmålen. I samband med mötet kommer siffror som visar att koldioxidutsläppen i världen ökar efter att ha legat still sedan 2014. Därmed ser förhoppningarna om ett bestående trendbrott i utsläppen av växthusgaser ut att grusas.

Nu släpper ett nätverk av klimatforskare en rapport som de kallar för ”Tio vetenskapliga fakta man måste känna till”. Den svenske professorn i miljövetenskap Johan Rockström är en av de forskare som har skrivit under.

Klimat

Vill bidra med vetenskapligt underlag

På måndagen presenterar de sitt dokument för världens ledare, som nu har samlats i Bonn. Under de internationella klimatförhandlingarna i Paris år 2015 satte länderna upp ett gemensamt mål, att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader. Forskarna vill med sin rapport bidra med ett vetenskapligt underlag för att målet ska nås. 

Här är en sammanfattning av den viktigaste fakta som forskarna vill att ledarna har med sig:

Var står vi nu?

  • Det vetenskapliga underlaget tyder på att jorden har gått in i en ny geologisk epok, antropocen, den tid då jordens klimat förändras i snabbare takt som ett resultat av mänsklig påverkan på planeten. Jordens klimat har länge varit anmärkningsvärt stabilt men det äventyras nu. 
  • Jorden närmar sig en kritisk brytpunkt. Genom att kliva över de här trösklarna, kan planeten råka ut för snabba och kanske till och med oåterkalleliga förändringar. Arktis isar och Amazonas regnskogar ligger i riskzonen. 
  • Den rekordstora atlantiska orkansäsongen 2017 ger en glimt av den ökade risken för extremväder som planeten kan uppleva i framtiden. Vi kan vänta oss allvarliga översvämningar, värmevågor och torka. 
  • Klimatförändringarna kommer att märkas snabbt, med snabbare stigning av havsnivåer till följd av bland annat smältande isar och försurning av haven eftersom de tar upp koldioxid. 

Varför ska vi bry oss?

  • De ekonomiska kostnaderna av klimatförändringarna är redan kännbara och några av världens fattigaste länder, som bidragit minst till de ökade utsläppen, tvingas bära den tyngsta bördan. 
  • Klimatförändringarna kommer att ha stor påverkan på den mänskliga hälsan genom sjukdomar orsakade av luftföroreningar och värmeökningar, samt att mat- och vattentillgången runt om i världen kan minska till följd av det förändrade klimatet.  
  • Under 2015 tvångsförflyttades mer än 19 miljoner människor på grund av naturkatastrofer och extrema väderförhållanden. Siffran kan komma att öka i klimatförändringarnas spår. Det skapar en otrygghet för människor.   

Hur kan vi undvika skadliga förändringar?

  • Världen måste agera snabbare. Fler åtgärder krävs för att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader. Om länder, företag och städer sätter upp mål för att halvera utsläppen varje årtionde, skulle världen ha en större chans att nå Parisöverenskommelsens mål. 
  • Ett samhälle utan fossila bränslen är ett viktigt verktyg för att nå tvågraders målet. Förnybara energikällor tävlar allt mer med fossila bränslen, och priserna är historiskt låga. Det kräver investeringar i mer forskning och utveckling av förnybara energikällor. 
  • Även om världen uppnår Parisöverenskommelsens mål kommer samhällen världen över fortfarande behöva bygga upp en motståndskraft och anpassa sig till de förändringar som är på väg att ske. 

Källa: The 10 Science ”Must Knows” on Climate Change av Earth League och Future Earth

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet