• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, är en av forskarna bakom ett nytt klimatutspel. Foto: TT

Johan Rockström: Vi måste öka takten i klimatarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Ett nätverk av klimatforskare har gått samman för att lämna över ett faktaunderlag till världens beslutsfattare som samlats på klimatmötet i Bonn. Budskapet är enkelt – ambitionsnivån i klimatarbetet måste höjas. 

Mitt under det pågående klimatmötet i Bonn publicerar forskarna sin artikel med den senaste vetenskapen om klimatförändringarna. Johan Rockström, professor i miljövetenskap vid Stockholms universitet, går i spetsen för utspelet. 

– Vi vill hjälpa världens ledare genom att ge dem den senaste kunskapen om klimatförändringarna. Det här dokumentet visar vad vi måste göra för att klara Parisavtalet, säger Johan Rockström.

På väg till Bonn

När SVT Vetenskap når honom är han på väg till klimatmötet i Bonn för att presentera tiopunktsdokumentet. Med hjälp av artikeln vill forskarna få världens ledare att leva upp till sina åtaganden från mötet i Paris 2015, där ett mål om att den globala uppvärmningen inte ska överstiga två grader sattes.  

Under mötet i Bonn ska världens ledare försöka enas om hur målen från Parisavtalet ska bli verklighet. Men samtidigt som mötet pågår kommer dystra siffror. Enligt en ny rapport förväntas de globala utsläppen stiga med två procent under år 2017. Därmed verkar förhoppningarna om ett bestående trendbrott i utsläppen av växthusgaser grusas. Tidigare rapporter har visat att de globala utsläppen har legat stilla sedan 2014.

”Vi måste öka takten” 

Forskarnas viktigaste budskap till världens ledare är att de måste agera snabbare för att den globala temperaturökningen ska hållas under två grader.  

– Vi hoppas att de kommer att ta till sig den här informationen och förstå att läget är ännu allvarligare än det var i Paris. Vi måste öka takten och höja ambitionsnivån, säger Johan Rockström.

Alla kan bidra

Ett ljus i tunneln är att det finns fossilfri teknologi som kan hjälpa oss att få ner utsläppen av växthusgaser, enligt Johan Rockström. Miljöprofessorn menar att alla kan bidra i arbetet med att gå över till en fossilfri ekonomi.  

– Jag tycker att det allra viktigaste nu är att vi vänder blad och går över till ett fossilfritt samhälle, som individer, företagsledare, tjänstemän och politiker. Vi måste inse att vi är i början på slutet av den fossila eran. Det här kommer vi inte klara över en natt, men som individ finns det mycket man kan göra – halvera sitt bilberoende, halvera sitt flygresande, halvera mängden mat man slänger och dubblera sitt resande med kollektivtrafik, säger Johan Rockström.

Allvarliga konsekvenser

Om vi inte lyckas hålla den globala temperaturökningen under två grader kan det få allvarliga konsekvenser. 

– Vi får en ökad risk för social oro, stora flyktingströmmar, vattenbrist, matbrist och sjukdomar, säger Johan Rockström. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.