Ett jubel bröt ut bland ingenjörerna i Nasas kontrollrum. Efter sex månaders rymdfärd och flera år av förberedelser landade sonden i Jezerokratern vid 22-tiden på torsdagskvällen.
– Kratern ligger på en plats som ser ut som en gammal flodmynning. Man tror att kratern varit en sjö full med vatten för några miljarder år sedan, och då är det en bra plats om man ska borra efter spår av liv, säger SVT:s vetenskapsreporter Thomas von Heijne.
Letar efter livstecken
Perserverance kom flygande i omkring 20 000 kilometer i timmen och landade med hjälp av en slags flygande kran som firade ner sonden till ytan. Där ska den leta efter spår av tidigare liv för att ta hem till jorden.
Sonden har också med sig en helkopterdrönare för att testa om det går att flyga i Mars tunna atmosfär, enligt Thomas von Heijne.
– Tänk om det är härifrån bevisen kommer om att det funnits liv på Mars!
Svar om tio år
Hittills har rymdprojekt tagit sig till Mars, men aldrig fått med sig något tillbaka till jorden.
Perseverance är ungefär lika stor som en personbil och utrustad med teknisk utrustning. Roboten kan undersöka proverna på plats med hjälp av sin utrustning, men proverna måste flygas tillbaka till jorden och undersökas för att få absolut säkra svar på om arbetet lyckats.
Det kan dröja, och beräknas till runt 2030.