Barry Marshall tog en bakteriecocktail och blev ordentligt sjuk. Se honom berätta varför han gjorde det.

Smittade sig själv med magsårsbakterier

Uppdaterad
Publicerad

Bakom en ny lucka varje dag fram till jul ger Vetenskapens värld världshistoriens godaste karameller av häpnadsväckande upptäckter som förändrade världen. Idag: Han offrade sig för vetenskapen.

Tänk dig att du har kommit på botemedlet till en stor farlig sjukdom, men att ingen tror på dig? Vad hade du gjort då? Hade du tagit dig en stor klunk med bakterier och smittat dig själv?

Det var i alla fall vad australiensaren Barry Marshall gjorde 1984. Han hade nämligen listat ut att det var bakterien Helicobacter pylori som var den främsta orsaken bakom magsår, och inte miljöfaktorer som stress eller stark mat som resten av forskarvärlden trodde.

Kunskapsluckan

Barry Marshall stred länge för sin sak, men det verkade vara som att knuffa på ett berg. Till slut fick han nog av alla som tvivlade på honom och bestämde sig för att ta till drastiska åtgärder. Han bestämde sig för att smitta sig själv – och drack ett glas bakterier.

En shot bakterier tack!

Inte helt olikt en tequilashot ska Marshall själv ha sagt. Gott eller inte – sjuk blev han i alla fall. Efter några dagar började han må illa och kräkas och fick en horribelt stinkande andedräkt. Och efter en dryg vecka visade en läkarundersökning att Marshall hade en stor inflammation i magen.

Det, tillsammans med den penicillinkur som sedan botade Marshall, bevisade att magsår orsakas av bakterier. Ett paradigmskifte var därmed ett faktum, och idag vet vi dessutom att inflammationer är en bidragande orsak till många fler sjukdomar än vi tidigare trott – i allt från hjärt- och kärlsjukdomar till reumatism. Och idag är magsår mycket ovanligare än det var innan Barry Marshalls djärva aktion.

Snacka om att offra sig för vetenskapen! Men så fick han också Nobelpriset i medicin 2005.

Imorgon öppnas en ny kunskapslucka här på svt.se/vetenskap.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kunskapsluckan

Mer i ämnet